AKTUELNO

Oralna higijena je veoma važan deo oralnog zdravlja. O ovoj temi za NOVO JUTRO televizije Pink, govorila je stomatolog dr Tanja Manigoda.

Doktorka Tanja Manigoda, ističe da ne spada samo pranje zuba u oralnu higijenu. Kako kaže, oralna higijena je veoma važan deo oralnog zdravlja, jer kada je narušeno oralno zdravlje, tada može biti narušeno i zdravlje celokupnog organizma.

- Briga o oralnom zdravlju počinje još u najranijoj dobi i traje čitavog života. Akcenat treba staviti na edukaciju. Naročito na prevenciju. U okviru oralnog zdravlja važna je stomatološka zdravstvena zaštita u okviru koje koja treba da podrazumeva kako preventivne metode tako i terapijske - rekla je doktorka Manigoda.

Ona ističe da u okviru preventivne stomatološke zdravstvene zaštite postoje metode koje možemo raditi sami kod kuće kao i metode koje se rade kod stomatologa.

- LIčna oralna higijena podrazumeva redovno i pravilno pranje zuba, posle svakog jela, ako ne baš svaki put radi posla, obavezno je ujutru i uveče ali pravilno oprati zube - rekla je doktorka Manigoda.

Foto: Printscreen

Kako kaže, pravilno znači da treba oprati sve površine zuba, kao i sve prostore između zuba, tako da se ukolone sve nečistoće i svi ostaci hrane, koje dovode do kisele sredine i do demineralizacije gleđi.

- Zubi se peru kako zubi rastu, donji odozdo na gore, a gornji odozgo na dole. I obavezno oprati prostor između zuba. To je jako važno, postoje neka ,mesta gde se prvo stvara karijes, a to su mesta zadržavanja hrane. Postoje interdentalne četkice, konac za zube, ali ako primetite da vam nešto od toga ne odgovara, postoje i oralni irigatori, sredstva kojima se, da tako kažem, tuširaju zubi. To je voda pod pritiskom koja može da opere sve zubne površine - rekla je Manigoda.

Doktorka je istakla da se sve neprijatnosti u stomatološkoj ordinaciji mogu sprečiti najobičnijim pranjem zuba.

- Adekvatna oralna higijena i ishrana su veoma bitni za očuvanje zuba, još od prvog zuba. Perite zube vašoj deci i izbegavajte zaslađene napitke. U takvoj sredini koja je infektivna nići će stalni zubi, a za njih bi bilo dobro da sve bude besprekorno zdravo ili bar sanirano - rekla je Manigoda.

Foto: Printscreen

Kako kaže, poražavajuće je da samo osam posto naše populacije odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a više od četvrtini ljudi nedostaje više od 10 zuba.

Doktorka je podsetila da postoji jedna mera koja se može uraditi u stomatološkoj ordinaciji... To je zalivanje fisura (useka i jamica koje se nalaze na gornjoj površini zuba). Metoda koja može da se radi kada se pojavi prva stalna šestica.

#Higijena

#Stomatolog

#Zdravlje

#Zubi

'