AKTUELNO

Zvezdan Stefanović, vaskularni hirurg iz opšte bolnice “Bel medic” upozorio je da se pacijenti neretko zanemaruju prve simptome proširenih vena i lekarima se obaraćaju prekasno – kada je bolest već u uznapredovalom stadijumu.

- U prvom stadijumu nema vidljivih promena , ali postoje tegobe – svar, otok, peckanje, toplota u nogama. Pacijenti već tada treba da se jave lekaru, što u praksi nije tako. Nakon toga se pojavljuju prošireni kapilari, a nakon toga se vide proširene vene, u sledećem dolazi do otoka nogu, a u narednom se javljaju i promene na koži – rekao je Stefanović gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink.

Kako je objasnio, proširene vene kada se već vide i kada su estetski ružne, to je uznapredovali stadijum bolesti.

Foto: Printscreen

Stefanović je napomenuo da je laserska operacija vena minimalno invazivan vid lečenja pacijenata koji boluju od proširenih vena.

- Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji – to znači mala trauma za pacijenta, brz oporavak i vraćanje radnim obavezama – precizirao je on.

Proširene vene se najčešće javljaju između 20 i 40. godine kada su ljudi radno aktivni, a prošireni kapilari su gotovo siguran znak da će doći do pojave bolesti, posebno ako postoji genetska predizpozicija.

Stefanović je naveo da je kretanje najbolja preventivna mera.

#Bolest

#Noge

'