AKTUELNO

Akne muče 70 odsto tinejdžera i najčešće prođu posle 20. godine, ali sklonost ka aknama i masnoj koži ostaje i duže, upozorava dermatovenerolog dr Olga Josipović naglašavajući važnost pravilne nege i lečenja.

- Akne su jedna vrsta upale kože, koja je prvenstveno genetski uslovljena, nasledne su. Reč je o začepljavanju pora, zbog hormona koji se pojačano luče u periodu puberteta, stvaraju se zapljenski čvorići, crvenilo, gnoj…- objasnila je Josipović gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink.

Kako je dodala, teži oblici dovode do stvaranja ožiljaka.

Josipović je ukazala da je cilj lečenja je da se spreči pojava ožiljaka, te da je važno što ranije se javiti na kontrolu. Akne se teriraju kozmetičkim preparatima i lekovima, zavisno od stepena problema.

Foto: Printscreen

- Kod lakih oblika akni dovoljna je medicinska kozmetika, za teže oblike koriste se medicinski preparati i antibiotici, a za najteže derivati vitimana A u vidu kapsula – dodala je Josipović, ukazavši da se takav način lečenja pokazao kako uspešan.

Prema njenim rečima, istaživanja su pokazala da nepravilna ishrana ne izaziva akne, ali da pogoršava stanje. Zbog toga se, dodala je, preporučuje izbegavanje slatke i masne hrane.

Situaciju mogu pogoršati i nehigijena i pogrešne kreme, napomenila je Josipović, ukazavši da se često dešava da akne ukažu na disbalans hormona, policistične jajnike, početni oblik dijabetesa…

#Bubuljice

'