AKTUELNO

O bolovima u vratnom delu kičme, razlozima za njihov nastanak i kako se rešiti bolova za Novo jutro televizije Pink, govorio je dr Miodrag Nastić, specijalista fizikalne medicine.

- Pošto puno sedimo u toku dana, dolazi do prenaprezanja vratnog dela kičme i mišića vrata, tako da vrlo često može biti uzrok bolova u vratu - rekao je doktor Nastić.

Kako kaže, najjednostavnije je kad boli samo vrat, i to prođe kada se popije lek ili posle masaže. Međutim, to se može iskomplikovati pritiskom na vratni deo kičme, pri čemu može da se javi bol i u rukama, trnjenje u rukama, bol u glavi, glavobolje, vrtoglavice, mučnine i kako kaže, to su sve neke od komplikacija koje mogu nastati kao posledica bola u vratu.

- On uglavnom nastaje kao posledica stezanja mišića. Najpre, mišić se stegne, zatim počne da boli a onda se pod bolom još više steže i to tako ide u krug - rekao je dr Nastić.

Kako savetuje, niko ne treba da sedi duže od pola sata, do sat vremena. - Savetujem da se razdrmaju i istegnu da bi poboljšali cirkulaciju i oslobode mišiće od stalnog pritiska. Nije samo ni sedenje u pitanju, tome doprinosi i stres na poslu, on dodatno steže mišiće i pospešuje pojavu bola u vratu - rekao je Nastić.

Foto: Printscreen

Doktor naglašava da uzroci mogu biti fizički, i to mogu biti povrede, padovi, vežbe u teretani, udarci, preopterećenje ali da je glavni uzrok način života.

- Pored fizikalne terapije, takođe postoje i elektro terapije, kao i terapeutske masaže, treba dobro pogledati snimke i proveriti gde je tačno uzrok, i prvo treba smiriti bolove, a kada se mišići opuste i manje bole tek tada treba krenuti sa vežbama - rekao je doktor.

Kako doktor Nastić kaže,  dok vas boli povremeno, i taj bol brzo prođe ne treba se preterano brinuti, i tada bi trebalo krenuti sa nekom fizičkom aktivnošću, ali kada krenu da trnu ruke, ramena, da dolazi do češćih glavobolja, vrtoglavica, to znači da je kičma pritisnuta i treba se javiti lekaru.

- Kada još ne boli, može da se uradi prevencija, preventivni, sistematski pregled kada odmah uradimo dijagnostiku i probamo neku terapiju. Masaže su stvar procene, nekada su dobre i daju rezultat a nekada ne. Od mnogo faktora zavisi da li će delovati - rekao je doktor Nastić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, on praktikuje prvo fizikalnu terapiju a posle može da se kombinuje i masaža sa vežbama ili se prelazi samo na vežbe, ali se program pravi prema pacijentu. Po njegovim rečima, ne može svako da radi isto, niti zbog godina niti zbog tegoba.

- Praktikujemo dva puta nedeljno da se rade vežbe. Nakon određenog vremena vežbe modifikujemo, dodamo malo teže, a mogu i da se prošire na tri puta nedlejno. U početku se može piti neka terapija a kasnije mogu i neki suplementi - rekao je Nastić.

#Bol

#Doktor

#Kičma

#Vrat

'