AKTUELNO

U cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice u Evropi se od 28. januara do 03. februara obeležava Nedelja prevencija raka grlića materice.

Prim. dr Verica Jovanović v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut ističe da rak grlića materice predstavlja veliki javno-zdravstveni problem u mnogo zemalja, ne samo u Srbiji.

- Institut za javno zdravlje sprovodi aktivnosti koje se organizuju širom zemlje. Radom zdravstvenih ustanova, preko medija i širenjem znanja pokušavamo da informišemo građane - kaže doktorka Jovanović.

Kako ističe, vrlo je važno da se barem jednom u tri godine obavi Papanikolau pregled, koji je propusnica za dug život, jer otkriva promene na sluzokoži grlića materice.

Prof. dr Aleksandar Stefanović direktor Ginekološko akušerske klinike u Višegradskoj kaže da iz godine u godinu od raka grlića materice oboljevaju sve mlađe žene, a u svetu je 500.000 novoobolelih žena svake godine. U Srbiji godišnje oboli oko 1.300-1.400 osoba, što je jako loša statistika.

- U vrhu smo Evropske liste, tačnije četvrti po oboljevanju. Ova bolest je jedna od onih koja se najlakše otkriva i sprečava, ako se dijagnostikuje u ranoj fazi. Vrlo jednostavan i precizan Papanikolau test otkriva ovu vrstu raka - kaže dr Stefanović.

On ističe da je u više od 80 odsto slučajeva izazivač ove bolesti prisustvo humanog papiloma virusa.

Foto: TV Pink

Prema statistici, od raka grlića materice oboli 1.400 žena, a premine od 400 do 500, što znači da je u 30, odnosno 40 odsto slučajeva u Srbiji bolest smrtonosna.

Simptomi ponekad, kako kaže dr Stefanović, ne postoje, te su redovne kontrole neophodne.

Foto: TV Pink

- Nekada postoje simptomi kao što su krvarenje van menstrualnog ciklusa, kao i krvarenje tokom seksualnog odnosa - kaže doktor.

Dr Jovanović još jednom ističe da su redovne kontrole vrlo važne. Instituti na teritoriji Srbije, kako kaže, redovno pozivaju žene na preglede, a na teritorijama gde nema organizovanih skrininga, postoji mogućnost preventivnih pregleda.

- Značajno je da se na početku godine apeluje na naše sugrađanke, da dođu i isplaniraju ovaj obavezni pregled. Organizovani skrining obavlja se skoro šest godina, a tokom ovih godina oko 200.000 žena otkrilo je da ima određenu dijagnozu - kaže Jovanović.

Foto: TV Pink

Najznačajnija poruka je, kako je podvukla, ne zaboraviti da je pregled obavezan, a pre svega Papanikolau test.

#Lekar

#Rak

#Test

'