AKTUELNO

Prof dr. Aleksandar Milošević, o novim tehnologijama u lečenju uroloških tegoba, govorio je za Novo jutro televizije Pink.

Medicina se danas u trudi da čoveku omogući što kvalitetniji život. Tehnološki napredak u mnogome pomaže da i omogućava svim granama medicine da se razvijaju i u tom polju.

- Medicina se nije mnogo promenila u stavovima u zadnjih sto godina ali su tehnologije otišla baš daleko. Praktično više nema onih starih pacijenata koji leže po deset dana u bolnici, već se sve svodi na jednodnevnu hirurgiju, koja je postala hit. Pogotovo u urologiji koja je posebno zavisna od tehnologije jer koristi prirodne kanale. Nema sečenja više, skalper je izgubio svoje značajno mesto. Kod muškarca je uretra dugačka oko 20 cm, kod žene je još kraća oko pet cm, lako se ulazi u bešiku, pa i do bubrega. Tim aparatima sa laserom, možemo da topimo kamenje bukvalno - rekao je urolog Aleksandar Marković.

Foto: Printscreen

Kako kaže danas se patologija pacijenata načisto promenila, ostali su veliki tumori, pacijenti koji su zapustili problem, dok se sve ostalo svodi na dnevnu hirurgiju.

Marković je objasnio da je laser jedan mali aparat, izvor svetlosne energije koji putem sondi, koji se uvodi putem aparata u zavisnosti gde se uvodi, zavisi i koji aparat se koristi.

- Kod nas se koriste renoskopi, aparati za ispitivanje bubrega, i uvodi se do kamena, on ga topi i automatski se sve mnogo bolje vidi preko ekrana. I naravno, mnogo manje boli i anaestezija je mnogo manja, pacijenti lagano odspavaju i već nakon dva sata mogu kući - rekao je Marković.

Doktor je savetovao da kada postoji neki problem, treba prvo uraditi detaljne analize, ultrazvučni pregled, markere,videti da li postoje infekcije i eventualno uraditi rengrenske snimce.

- Tehnologija nažalost nije ušla u sve centre u Srbiji i lekari treba da prepoznaju probleme ida šalju pacijente u centre gde se to rešava - rekao je Marković.

Kako kaže, sa produženjem životnog veka, neke bolesti su se promenile i počele se da se javljaju, iako ih ranije nismo imali.

- Ono što je žene bauk, karcinom dojke, kod muškarca je karcinom prostate i on se čak po nekim ispitivanjima kod muškaraca starijih 75 godina javlja u 70, 80 posto sličajeva, ali relativno lako se leči.

Foto: Printscreen

Doktor je podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija uvela princip da muškarci jednom godišnje, nakon pedesete godine, dolaze na kontrole kod svog urologa imali ili nemali problem.

#hirurg

#skalper

#urolog

'