AKTUELNO

Dermoskopski pregled je vrlo jednostavan i lak.

Doktor Danica Tiodorović, dermatovenerolog, rekla je za „Novo jutro“ na Televiziji Pink da 80 odsto melanoma koji se dijagnostikuju u razvijenim zemljama Evrope jesu tanki melanomi.

- To znači melanomi koji imaju dobru prognozu i koji se mogu dobro lečiti. Suprotno ovim podacima, u Srbiji je svega 20 odsto melanoma dijagnostikovana kao rani melanomi. Mi takvu situaciju moramo menjati - naglasila je Tiodorović.

Tiodorović je istakla da se radi i na edukaciji dermatologa, jer se danas zna ono što se nije znalo pre deset godina i da je danas moguće dijagnostikovati kako melanom, najmaligniji tumor kože, koji ima agresivno ponašanje i nepredvidiv tok, tako i ostale melanomske karcinome kože.

- Nedostaje nam kultura prevencije, redovni pregledi. Danas se pregled golim okom više ne smatra validnim, nego takozvani dermoskopski pregled koji nam omogućava sagledavanje nekih struktura koje ne možemo videti golim okom. Da bi mi prepoznali sumnjivu promenu potrebno je da pacijent dođe - naglasila je Tiodorović i podsetila na poznato ABCD pravilo (asimetrija, regularnost ivice, varijacija boje...), i rekla da je potrebno prepoznati promenu koja se ne vidi golim okom.

Foto: Printscreen

Potrebno je redovno ići na preglede mladeža, a ne periodično ili samo u letnjim mesecima.

- Dobra je ideja što pričamo u januaru o mladežima, jer po broju pacijenata znamo da je veće interesovanje stanovništva u letnjim mesecima, jer se tada ide na bazene, na more i više posmatramo našu kožu. Međutim, melanome i karcinome kože imamo 365 dana godišnje. Svakako da osoba koja je pregorevala ima veći rizik ka razvoju karcinoma kože - rekla je Tiodorović.

Na pitanje gledateljke „Novog jutra“ kojoj je na pregledu dijagnostikovan hemangion, ali joj nije rečeno šta dalje da preuzima, doktorka Tiodorović je rekla da je hemangion benigna promena, takozvani krvni mladež. Taj mladež se povremeno puni i nestaje, to mu je karakteristika.

Foto: Printscreen

- Što se tiče same promene, to je bezazlena promena - ističe Tiodorović.

Dermoskopija je počela da se radi pre deset godina, sam pregled je vrlo jednostavan i lak.

- Mora se pregledati čitava kože. Od glave do pete - naglašava Tiodorović i dodaje da su melanomi u dečjem uzrastu izuzetno retki. Kod dece se prate dve promene a to su gigantski, ili već urođeni mladeži i mladeži iz grupe spic mladeža, takozvani pseudo-melanomi.

#Dermatolog

#Doktor

#Pregled

#mladež

'