AKTUELNO

Brojne su blagodati najpopularnijeg toplog napitka... Čaj napravljen od listova i cvetova gloga okrepljujuće je sredstvo za srce, čaj od lista maline pomaže kod dijareje, nana umiruje stomak...

Biljni čajevi imaju moćna isceliteljska svojstva. Tako je čaj napravljen od listova i cvetova gloga okrepljujuće sredstvo za srce, čaj od lista maline pomaže kod dijareje, čaj od nane umiruje stomak, a onaj od kamilice se koristi se kao obloga za brže zarastanje rana...

Zeleni čaj je trenutno vrlo popularan, ali ne bez razloga - dokazano je da jača imunitet, snižava nivo holesterola, pomaže protiv karijesa i sprečava pojavu raka. On sadrži EGCG, jedan od najmoćnijih antioksidanata ikad otkrivenih. Beli i crni čaj, koji potiču od iste biljke, takođe su dobri za zdravlje.

Foto: Pixabay.com

Čaj od limunove trave - Ovaj čaj ima izrazito osvežavajući ukus limuna. Ubija različite bakterije i gljivice, smanjuje povišenu telesnu temperaturu i poboljšava probavu.

Čaj od kamilice - Finog, slatkastog ukusa, smatra se jednim od najstarijih čajeva koje su koristi i drevni Egipćani. Kamilica ima umirujuće dejstvo na um, telo i duh i pomaže pri ublažavanju anksioznosti i stresa. Šolja čaja od kamilice pre odlaska u krevet je savršeno sredstvo za opuštanje.

Čaj od lista crnog duda - Blagi voćni ukus ovog čaja podseća na čaj od javorovog lišća. Čaj od duda sprečava nagomilavanje masnih naslaga u arterijama, a samim tim i aterosklerozu. Dobar je za dijabetičare, jer održava nivo glukoze u krvi stabilnim. Visoka koncentracija kalcijuma iz duda pomaže u jačanju kostiju i zuba.

Čaj od pasiflore (hristov venac) - Za pripremu ovog čaja koriste se stabljike i lišće cveta. Ovaj ukusan i aromatičan čaj pomaže kod problema sa spavanjem, jer ima blago sedativno dejtvo na nervni sistem. Takođe može da se koristi za lečenje napetosti i hroničnog umora.

Foto: Pixabay.com

Čaj od korena đumbira - Pikantan i okrepljujući miris čaja od korena đumbira pomaže pri lečenju jutarnje mučnine jer opušta mišiće želuca. Pored toga, podstiče probavu i pomaže pri razgradnji proteina, poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće krvnih sudova.

Ulong (nešto između zelenog i belog čaja) - Ovaj čaj, prirodne arome slične aromi breskve, smatra se jednim od najzdravijih čajeva na svetu. Odličan je u službi lepote, izbeljuje tamne mrlje, ublažava bore... Takođe pomaže pri lečenju ateroskleroze i drugih bolesti nastalih pod dejstvom slobodnih radikala u telu.

Čaj od crvenog afričkog grma (rojbos) - U prijatnom ukusu crvenog čaja možete uživati do mile volje. I ovaj čaj se smatra jednim od najboljih i najzdravijih čajeva na svetu. Crveni čaj usporava proces starenja i poboljšava prirodni imunološki sistem, pomaže u jačanju kapilara i poboljšava cirkulaciju.

Foto: Pixabay.com

Zeleni čaj - Posebnost zelenog čaja leži u činjenici da može da uništi maligne ćelije raka i znatno uspori njihov rast. Zeleni čaj smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara tako što smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka.

Čaj od nane - Koristi se kod loše probave: grčeva, nadutosti, nervoze creva, gorušice, povraćanja i zatvora. Može da olakša menstrualne tegobe, pomogne kod upale sluzokože disajnih puteva, a neretko se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Služi i za poboljšanje apetita.

Pročitajte još: VIŠE JE NEĆETE BACATI: Kora od banane ima 6 moćnih efekata, a treći će žene obožavati!

#Zdravlje

#Čaj

'