AKTUELNO

Noćne more mogu postati prilično nezgodna stvar - kad postanu učestale, ne samo da će vam remetiti san, već će izazvati razne negativne posledice po vaše emocionalno i mentalno, a neretko i fizičko zdravlje.

Naime, tokom sna naše telo se obnavlja, osvežava i priprema za sledeći dan, ali naš um ostaje aktivan. On obrađuje informacije koje je prikupio tokom dana, piše metro-portal.hr.

Brojni su razlozi zbog koji ružno sanjate. Neki od njih su zdravstvena stanja, ali i lekovi koje možda uzimate, poput antidepresiva. Noćne more mogu izazvati i lekovi za visoki pritisak, ali i traumatična iskustva iz prošlosti.

Foto: Pixabay.com

Ako ste od onih koji često imaju noćne more, evo što možete učiniti da ih zaustavite:

Plavo svetlo - plavo svetlo koje emituju brojni uređaji moglo bi uticati na vaš san. Izbegavajte korišćenje telefona i ostalih elektronskih uređaja u vreme spavanja.

Pronađite pravi uzrok noćnih mora - posavetujte se sa stručnjacima i pronađite uzrok noćnih mora. Ako su one rezultat apneje, poremećaja sna, anskioznosti ili depresije, popričajte s lekarom i prestanite da sanjate ružno.

Razgovarajte s nekim - poverite se nekom kome verujete i ko bi vam mogao pomoći da se osećate bolje.

Redovno spavajte - noćne more mogu biti rezultat isprekidanog i neredovnog sna. Kako biste ih sprečili, trudite se redovno spavati. Od spavaće sobe napravite svoju opuštajuću oazu. Održavajte je urednom i čistom i neka ne bude ni pretoplo ni prehladno.

Smanjite stres - stres je uzrok mnogih zdravstvenih problema. Od toga da nas čini anksioznima do ozbiljnih uticaja na zdravlje, a može biti odgovoran i za noćne more. Vežbajte, meditirajte i ugađajte sebi aktivnostima koje će vam pomoći da ostanete opušteni.

Terapija - postoje kognitivne terapije uz pomoć kojih ćete smanjiti noćne more. Dok ste budni zamišljajte kako lepo i mirno spavate. Ako imate noćne more kako padate, zamišljajte da se otvara padobran i spašava vas, savetuju stručnjaci.

Pročitajte još: Jedina situacija kada temperaturu ne treba skidati lekovima - a to je prva stvar koju uradite!

#Snovi

'