AKTUELNO

Nakon neprekidne borbe sa kancerom, Dona je izgubila bitku. Ona nas je navela da ponovo razmislimo o simptomima bolesti, i kako da ih prepoznamo na vreme.

Dona Ares je 2014. godine otkrila da boluje od raka pluća. Dugo se borila s ovom bolešću, ali joj se 2015. ponovo vratila kroz metastaze.

Nakon neprekidne borbe s kancerom, Dona je izgubila bitku. Ona nas je navela da ponovo razmislimo o simptomima bolesti, i kako da ih prepoznamo na vreme.

Sa rakom pluća se bori mnogo ljudi u Srbiji.

- Kod žena se najčešće javljaju maligni tumori dojke, debelog creva, pluća i grlića materice. Broj obolelih i umrlih od malignih oboljenja je u neprekidnom porastu - kaže mr sc. med. dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Simptomi i uzročnici raka pluća

- Za rak pluća najznačajniji uzročnik je pušenje. Rizik mogu da povećaju i drugi faktori – izloženost duvanskom dimu u okruženju, odnosno pasivno pušenje, izloženost u životnoj ili radnoj sredini radonu, azbestu ili silikatima u rudnicima, aerozagađenje ili profesionalna izloženost pojedinim hemijskim jedinjenjima - upozoravaju doktori.

- Uporan kašalj, pojava krvi u ispljuvku ili ponavljane upale pluća mogu biti simptomi raka pluća - dodaje doktorka.

Kada je reč o tome šta može da izazove kancer, dr kaže da je rak samo u malom procentu posledica delovanja genetskih faktora, a da se u većini slučajeva javlja kao rezultat stila života, odnosno našeg ponašanja i uticaja sredine.

Najvažnije faze lečenja

- Prve korake lečenja predstavljaju postavljanje dijagnoze i određivanje u kom je stadijumu rak. Na osnovu podataka o pacijentu i karakteristika bolesti, tim stručnjaka različitih specijalnosti donosi odluku o načinu lečenja koje je najčešće kombinacija više terapijskih pristupa: hirurgije, zračne terapije, hemioterapije, hormonoterapije ili biološke terapije - objašnjava lekar.

Kako dodaje uspešnost lečenja zavisi od vrste maligne bolesti, stadijuma bolesti u trenutku kada se dijagnoza uspostavi i blagovremenog lečenja.

- Pored uspešnosti lečenja, savremeno onkološko lečenje ima za cilj da obezbedi i zadovoljavajući kvalitet života osoba koje boluju od raka - naglašava dr Jovićević.

Mere prevencije

Među mereama borbe protiv raka pluća, ali i ostalih oblika kancera prevencija ima najvažnije mesto.

"Postoji primarna prevencija u koju se ubraja zdrav način života, odnosno sledeće mere predostrožnosti: zabrana pušenja, zaštita od izloženosti duvanskom dimu, pravilna ishrana, fizička aktivnost i sprečavanje gojaznosti, izbegavanje alkohola, zaštita od prekomernog izlaganja UV zračenju, prevencija i lečenje infekcija povezanih sa malignim bolestima, odnosno vakcinacija protivhepatitisa B, vakcinacija protiv HPV".

#Bolest

#Dona Ares

#Pluća

#Rak

'