AKTUELNO

Dok se nekima od nas dan pretvori u noćnu moru ukoliko ne odspavamo "propisnih osam sati", ima i onih kojima je dovoljno da dremnu par sati i već su kao novi. A šta ako vam kažemo da postoji entuzijasti koji se takmiče u nespavanju?

Već posle 24 sata nespavanja, što se svakom od nas desilo barem jednom u životu, osećamo se tromo, izuzetno razdražljivo, a naše motoričke sposobnosti su pod znakom pitanja.

Skorija istorija pamti di-džejeve koji su na rejv žurkama puštali muziku u kontinuitetu i po dva dana, pa bi nakon toga završili u bolnici.

Svakako rekord koji se nikom ne preporučuje postavio je 1964. godine tada sedamnaestogodišnji student Rendi Gardner iz Kalifornije.

Rendi je bio budan čitava 264 sata, što je tačno 11 dana. Iako je u to vreme njegov rekord bio impresivan, niko se nije odvažio da ga obori, jer je Rendi nakon eksperimenta godinama patio od gubitka pamćenja, paranoje i halucinacija.

Inače, uskraćivanje sna je metoda kojima su se u ratovima mučili zarobljenici. Preživeli kažu da ne postoji gora tortura za mučenje od toga.

#Mučenje

#Spavanje

#Zdravlje

'