AKTUELNO

Kamen u žučnoj kesi je često oboljenje u Srbiji , a ovo je jedini način da se izleči.

Pored kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, kamen u žučnoj kesi predstavlja jednu od najčešćih bolesti. I dok lekari preporučuju operaciju, jedan broj ljudi se odlučuje na lečenje medikamentima

Takvi lekovi se mogu kupiti i u našim apotekama, a navodno rastvaraju holesterolski kamen.

Dr Saša Perić, endokrinolog na VMA, kaže da u praksi neinvanzivne metode i terapije lekovima ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Pročitajte još: Ovo je RECEPT za najstrastveniji seks

- Operacija kamena u žučnoj kesi je najzastupljeniji način lečenja i sprovodi se klasičnom hirurškom procedurom ili laparoskopski. Ranije preporučivana ESVL terapija, kada se udarnim talasima razbijao kamen, koja je korišćena u tretmanu kamenčića do 20 mm, zbog brojnih komplikacija potisnuta je iz upotrebe. Terapija lekovima (preparatima ursodeoksiholne kiseline) kod pacijenata koji imaju holesterolski kamen veličine do 10 milimetara sve ređe se primenjuje zbog dužine terapije od šest meseci do godinu dana, kao i drugih brojnih uslova koji moraju da budu ispunjeni. Imajući u vidu dosadašnje rezultate, operativno lečenje kamena i dalje ostaje metod izbora u medicinskoj praksi - objašnjava doktor Perić.

Gastoenterolog Radmila Ješić kaže da se dugo verovalo da se otapanje kamenja u žučnoj kesici može učiniti medikamentima pa je pre više od 30 godina u terapiji korišćen lek.

#Bolest

#Srbin

#Zdravlje

'