AKTUELNO

Oprezno tokom leta.

Dolazi lepo vreme, mnogi od vas se spremaju za odmor sa porodicom. Važne su mere predostrožnosti jer i sami znate šta se sve deci može dogoditi u vodi. More, reka, dubina, kriju mnoštvo opasnosti koje vrebaju, ali niko ne sluti o jednom drugom vidu koji preti deci od utapanja.

Reč je o sekundarnom ili suvom utapanju koji usmrti godišnje više od 1.000 mladih, i to uglavom jer roditelji ne reaguju na vreme. Simptomi kod ove pojave gotovo i da ne postoje. Počinje tako što dete udahne vodu i to se prilikom zarona uopšte ni ne primećuje. Kada uslede za dete obično već bude kasno. Iz tog razloga je veoma važno da budemo upućeni na ovog, u narodu nazvanog, "tihog ubicu".

Foto: Pixabay.com

Sekundarno ili suvo utapanje znači da je osoba nakon što je zaronila udahnula vodu duboko u svoja pluća. Nakon toga dolazi do otežanog disanja , a ubrzo i do totalnog prestanka disanja. Kada je voda nakon udisaja ušla u pluća, stvorio se edem koji postaje smrtonosan ako se ne otkrije i ne leči na vreme.

Kako se svi nekada nagutamo vode, retko kada reagujemo na to i pristupamo ovoj pojavi kao ozbiljnom problemu. U slučaju kada se prvi simptomi ne primete i ne leče, to dovodi život u pitanje i može biti pogubno.

Pročitajte još: Možda ste IMALI INFARKT, a da ga niste PRIMETILI: Ovo su TIHI SIMPTOMI srčanog udara!

U najvećem broju slučajeva simptomi se jave nakon tri dana, a počinju od najobičnijeg kašlja. Zatim sledi otežano ili ubrzano disanje, dete počinje da bledi, postaje pospano, povraća, povećano se znoji, konfuzno se ponaša i nema koncentraciju. Mnogi roditelji uopšte i ne povezuju te simptome sa kupanjem. Najčešće reaguju nakon što dete počne da pada u nesvest.

Savet je da uvek nakon dolaska vašeg deteta u kontakt sa vodom, koje se možda nagutalo, posmatrate njegove reakcije. Ukoliko se pojave, uputite se sa vašim detetom u bolnicu dok nije kasno, a tamo će ispitati edem kod deteta.

Foto: Pixabay.com

Ako se sekundarno ili suvo utapanje otkrije odmah, lečenje je jako jednostavno. Lekari će prepisati lek kojim se izbacuje voda, dete će još neko vreme biti na posmatranju, a sa smanjenjem simptoma ubrzo će moći kući i brzo će se oporaviti.

Rizik od ove pojave je zaista velik, i može se dogoditi i najboljim plivačima. Sekunda nepažnje je dovoljna.

Imajte ovo na umu, jer dolazi leto a sa njim i rizik od sekundarnog ili suvog utapanja.

#More

#Smrt

#deca

'