AKTUELNO

U svetskoj literaturi nismo mogli da nađemo podatke o takvoj komplikaciji, i da vidimo kako su se svetski stručnjaci izborili sa tim problemom.

Lekari Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije nedavno su spasli život pacijentkinji (45) iz inostranstva, kojoj je život visio o koncu zbog komplikacija sa vodenim silikonom koji joj je bio postavljen u zadnjicu.

Pacijentkinja, koja se nalazila na proputovanju po Srbiji, zbog lošeg zdravstvenog stanja i teške sepse završila je u bolnici, sa crvenilom i otokom u tom delu tela.

Le­ka­ri su kon­sta­to­va­li upa­lu glu­te­al­ne re­gi­je, od­no­sno bak­te­rij­sku in­fek­ci­ju u pot­ko­žnom ma­snom tki­vu i ko­ži.

Kako za ističe prof. dr Nenad Ivančević, hirurg iz Urgentnog centra KCS, žena je lečena mesec dana u ovoj ustanovi, gde se vodila borba za njen život.

Kod pacijentkinje koju sam lečio, hidroimplantat je ugrađen pre godinu dana. Posumnjali smo da je od trenutka intervencije do problema došlo usled neke povrede, prilikom masaže, uboda… Ona je to verovatno zanemarila i nije pridavala tome značaj. Nama se javila već u stanju teške sepse. Imali smo sreće što je sarađivala u lečenju, odnosno shvatila u koliko se teškom stanju nalazi. Objasnili smo joj da implantat mora da se izvadi. Žarište je bilo u jednoj strani zadnjice, objašnjava dr Ivančević.

Profesor Ivančević je obavio dve operacije u opštoj anesteziji u roku od 24 sata, prilikom koje je izvađen vodeni implantat u potpunosti, što je bio uslov za nastavak lečenja. Nakon toga je sprovedena terapija lečenja sepse.

– Problem je bio što u svetskoj literaturi nismo mogli da nađemo podatke o takvoj komplikaciji, i da vidimo kako su se svetski stručnjaci izborili sa tim problemom. Znanje i iskustvo u lečenju sepse nam je ukazalo da prvo treba da uklonimo strani materijal, a zatim da lečimo posedice – kaže dr Ivančević.

#Lekar

#Silikoni

'