AKTUELNO

Iako je dominantni oblik širenja polno-prenosivih bolesti seksualnim putem, njih je moguće dobiti i na ovih pet načina, koji uopšte ne uključuju polne odnose.

Većina polno prenosivih bolesti nema izražene i jasne simptome. Međutim, osim seksom, moguće je zaraziti se polnom bolešću, a da niste uopšte bili seksualno aktivni.

1. Balzam za usta

Postoje dve vrste herpesa - oralni i genitalni, a obje vrste se prenose direktnim kontaktom. Ako pozajmite balzam za usne od nekoga ko ima oralni herpes, i vi ga možete dobiti. Takođe, ako je neo stavio balzam odmah nakon oralnog seksa i na taj način može preneti virus genitalnog herpesa.

Foto: Pixabay.com

S druge strane, virusi ne mogu dugo preživeti na ovakvim predmetima. Ipak, najbolje je imati sopstveni balzam i da ne delite i ne pozajmljujete od drugih.

2. Brada

Trenutno su pune i lepo uređene brade vrlo popularne. Ali one imaju veliki potencijal da postanu plodno tlo za razvoj i množenje gljivica, uzrokujući gljivične infekcije i herpes.

3. Depilacija bikini zone  ili brazilska depilacija

Depilacija nikako nije prijatna, a uz to ako je vaš kozmetičar nemaran i ima običaj isti aplikacijski štapić da koristi dva ili više puta  koji je koristio za depilaciju nekog drugog - postoji šansa da se zarazite polno prenosivom bolešću.

4. Solarijum

UV zračenje ubija bakterije, ali previše sunčanja u solarijumu može da rezultira i većom otpornošću bakterija koje su već prisutne na telu.

Foto: Pixabay.com

Takođe, u solarijumu su prisutne i različite gljivice, virusi i bakterije poput fekalnih bakterija, herpesa i HPV virusi. Nužno je očistiti solarijum pre i posle sunčanja kako biste ovakve rizike sveli na minimum.

5. Tetoviranje ili stavljanje pirsinga

Foto: Duško Živojinović

I kod tetoviranja i pirsinga je jako bitna higijena. Većina salona održava higijenu instrumenata, ali posebnu pažnju treba obratiti na igle koje mogu biti prenosnici hepatitisa B ili C, ili HIV virusa.

#Bolest

#Seks

'