AKTUELNO

Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje van frižidera pre nego što postanu opasna?

Ukoliko ste ostavili kuvana jaja na sobnoj temperaturi nakon sto su ofarbana - imamo jako loše vesti za vas.

Ofarbali ste veliku količinu jaja za Vaskrs i dalje uživate u njima, ali zapravo niste svesni koliko to može da bude opasno po zdravlje.

Najčešći oblik trovanja hranom je Salmonela i zbog toga je najbolje da jaja nakon kuvanja odmah ohladite u frižideru, ukoliko želite da je izbegnete.

Foto: Pixabay.com

Ako to niste uradili i ostavili duže vreme jaja na sobnoj temperaturi, dozvolili ste bakterijama, uključujući i Salmonelu, da se ubrzano razmnožavaju.

Bakterije sa ubrzano razmnožavaju na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa i ovo se naziva opasnom zonom.

Prosečna temepratura u stanu iznosi između 18 i 22 stepena Celzijusa, dok je ona u frižideru znatno niža zbog čega se usporava rast bakterija.

Prema podacima do kojih je došao Centar za kontrolu bolesti u Americi, ako ste kuvana jaja ostavili na sobnoj temperaturi duže od 2 sata - trebalo je da ih bacite.

Ovo pravilo od 2 sata odnosi se na jaja koja ste upravo skuvali, ali i ona koja ste izvadili iz frižidera.

Možda verujete da su kuvana jaja bezbednija od svežih, ona su zapravo podložnija bakterijama jer se tokom procesa kuvanja oštećuje zaštitni sloj na ljusci jajeta.

Miris je najbolji pokazatelj da su jaja pokvarena. Ako primetite da se oseća miris koji podseća na sumpor, ODMAH IH BACITE!

#Jaja

#Uskrs

'