AKTUELNO

Nepodnošljiva bol, glad, žeđ, vrućina ili hladnoća, samo su neki od uzroka gubitka svesti. Ali, da li ste znali koji su razlozi koji mogu dovesti do ovog stanja?

Iskustvo gubitka svesti je svakodnevno, a može biti opasno ako se dogodi na nezgodnom mestu i u pogrešnom trenutku. Zato treba da pazimo na skrivene razloge koji ga izazivaju.

Naglo ustajanje

Gravitacija potiskuje krv u noge kad ustanete sa stolice ili kreveta, a to uzrokuje znatan pad krvnog pritiska. Nervni sistem to nastoji da uravnoteži ubrzavajući rad srca i stežući krvne sudove jer se time stabilizuje krvni pritisak. Međutim, ponekad se takva reakcija ne dogodi, pa dođe do kratkog prekida u snabdevanju mozga krvlju i do gubitka svesti, piše Zivim.hr.

Foto: Printscreen Youtube

Mokrenje

Sinkopa prilikom mokrenja je medicinski termin za nesvesticu koja se događa tokom mokrenja, međutim još nije poznat tačan uzrok te pojave. Neki smatraju da je uzrok nagli osećaj olakšanja u bešici koji naglo širi krvne sudove.

Međutim, pretpostavlja se da uzrok može biti i izuzetan napor pri vršenju nužde ili izrazita motorika creva koja može izazvati prekomernu stimulaciju živca vagusa, koji ide od mozga do trbušne šupljine.

Smeh

Iako se to događa vrlo retko, zabeleženi su slučajevi kada usled intenzivnog smeha dođe do zatvaranja disajnih puteva, a time i do nesvestice.

Foto: Pixabay.com

Kašalj

Silovit napad kašlja povećava rizik od gubitka svesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Respiratory Medicine u kojem je navedeno više stotina primera takvih slučajeva. Smatra se da je uzrok gubitka svesti u tom slučaju nagla promena u visini krvnog pritiska u plućima, što smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak.

#Krv

#Smeh

#Toalet

#Zdravlje

'