AKTUELNO

Test se naziva Kancer lokator i predviđeno je da se radi prilikom rutinske provere krvne slike.

Američki naučnici razvili su novi test krvi uz pomoć kojeg mogau pronaći ćelije raka i pre nego se pojave prvi znaci bolesti.

Novi test krvi ne samo da otkriva tumor, nego prepoznaje i gde se u telu nalazi, objavljeno je u časopisu Genom Biolodži. Ovo izvanredno otkriće omogućiće lekarima da dijagnostikuju karcinom mnogo pre nego što se znakovi, kao na primer izraslina, pojave.

it et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Test je dovoljno jednostavan da postane deo rutinske godišnje provere kao i svi druge provere krvne slike. Napravili su ga naučnici sa kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, a radi tako što lovi DNK tumora koji cirkulše u krvi ljudi koji imaju karcinom, a koji prepoznaje računar.

Tumori koji rastu u različitim delovima tela, nose različiti otisak koji kompjuter može prepoznati.

Neinvazivna dijagnoza karcinoma je vrlo važna, dozvoljava ranu dijagnozu karcinoma, a što se ranije karcinom ulovi, veće su šanse da će pacijent pobediti bolest, kaže profesor Jasmin Zou s kalifornijskog univerziteta i koautor studije.

Iz uzorka krvi dijagnostikuje se i vrsta karcinoma. Tehnologija zahteva još usavršavanja, ali su potencijalne koristi ogromne. Da bi napravili ovaj test krvi, američki je tim načinio kompjutersku bazu podataka koja sadrži specifične uzroke molekula koje se pojavljuju u tkivima kada je tumor prisutan.

Neki markeri za DNK oštećenja pokazuju se bez obzira na to koji je karcinom prisutan, dok su drugi specifični za vrstu tkiva iz kojeg su potekli, kao pluća ili jetra. Ustanovljen je i molekularni uzorak za nekancerogene primerke. Test je proveren deset puta na uzorcima krvi 29 pacijenata sa karcinomom jetre, 12 pacijenata sa karcinomom pluća i pet sa tumorom dojke.

Test je prepoznao osam od deset karcinoma i dao lažan rezultat na manje od jednog uzorka na 100 drugih osoba.

#Krv

#Rak

#Test

'