AKTUELNO

Osim toga što efikasno leči zadah iz usta, čišćenje jezika se obavezno preporučuje zbog sprečavanja ozbiljnijih zdrastvenih problema.

U ustima živi više od 700 različitih vrsta bakterija, a veliki broj se zadržava na jeziku. Dok spavamo, naše telo izbacuje toksine iz organizma, a jezik je jedan od organa koji služi za eliminaciju istih iz probavnog sistema. Deo toksina manifestuju se kao bele naslage na ovom mišiću.

Osim toga što efikasno leči zadah iz usta, čišćenje jezika se obavezno preporučuje zbog sprečavanja ozbiljnijih zdrastvenih problema. Ukoliko ne praktikujete ovu, veoma jednostavnu naviku, može doći do paradentoze zuba, a ozbiljnije posledice dovode čak i do ispadanja zuba.

Ovo su ostali problem koji mogu nastati ako ne čistite jezik prilikom pranja zuba:

Oštećeno čulo ukusa

Za osećaj ukusa zaslužni su takozvani pupoljci, koji se nalaze na jeziku. Ti pupoljci su uronjeni u epitel jezika, a građeni su od potpornih i receptorskih stanica iz kojih izlaze nervna vlakna koja se stapaju u živce, koji dalje vode u koru velikog mozga. Na površini jezika, posebno na korenu jezika, nalaze se brojne bradavice, unutar kojih se nalaze pupoljci. Kada ne perete jezik, sloj bakterija, ostaci hrane i mrtve ćelije kože mogu da prekriju pupoljke i u određenoj meri oslabe čulo ukusa. Ukoliko redovno perete jezik (preporučuje se svaki put kada perete zube) skinućete taj nepoželjan sloj i pupoljci će ponovo biti u formi.

Foto: Pixabay.com

Neprijatan zadah

Jedan od najčešćih problema, ukoliko ne čistite jezik, predstavlja neprijatan zadah, a događa se zbog toga jer bakterije nakupljene na jeziku počnu da stvaraju neugodan miris. Bakterije koje uzrokuju zadah obično se nalaze na kraju jezika zbog čega je važno oprati i taj deo ukoliko želite da se rešite lošeg zadaha.

Parodontoza

Bakterije nakupljene na jeziku se neretko prošire i na zube, što uzrokuje upalu desnih. Ako se upala ne leči ona može da preraste u mnogo ozbiljnije stanje, odnosno parodontozu pri čemu se zubno meso povlači i dovodi do infekcije. Posledica ozbiljne parodontoze može biti i ispadanje zuba.

#Pasta za zube

#Pranje

#Zubi

#Čišćenje

'