AKTUELNO

Studija je pokazala kako sedmoro od deset dece i devet od deset tinejdžera ima jedan od uređaja u svojoj sobi dok spava.

Mobilni u spavaćoj sobi mogu vas držati budnim iako ih ne gledate. Upozorili su to stručnjaci koji su sproveli istraživanje o uticaju pametnih telefona na spavanje.

Studija je pokazala kako sedmoro od desetoro dece i devet od deset tinejdžera ima jedan od uređaja u svojoj sobi dok spava. Više od polovine njih proverava svoj mobilni kada legne u krevet, pokazuje istraživanje koje je sprovela naučna organizacija "Headmasters' and Headmistresses' Conference".

Plavo svetlo koje emituje monitor uređaja izvor je nesanice i problema sa spavanjem. Brojna istraživanja su dokazala da ta plava svetlost smanjuje proizvodnju melatonina, hemijskog elementa u mozgu koji izaziva pospanost zbog čega mnogi teško zaspe i nemaju kvalitetan san.

– Deca nose elektronske uređaje u krevet i koriste ih kroz noć. Uzbuđenost zbog brze komunikacije ima stimulativan učinak koji sprečava san – rekao je dr. Simon Archer i istakao kako se taj osećaj zadržava iako su mobilni ili tableti isključeni.

– Ako deca odrastaju s poremećajima u spavanju, može doći do puno većih problema kao što su dijabetes – upozorava dr. Archer.

#Krevet

#Mobilni telefon

#Spavanje

'