AKTUELNO

Doktor je obrazložio zašto je stvorena predrasuda prema upotrebi hormona i da li je osnovana.

Period menopauze nastupa nakon poslednje menstruacije i u vezi je sa prestankom funkcija jajnika. Ovaj period ne nastupa naglo, a dosta mladih žena danas prevremeno ulazi u menopauzu, čak i pre 40. godine. Takvo stanje često je uvod i pokazatelj ozbiljne bolesti. Tačan uzrok menopauze nije poznat, ali s obzirom na to das u jajnici najosetljiviji organi kog žena, može se smatrati da su uzročnici brojni, a jedan od njih je svakako stres.

Kako je za televiziju Pink izjavio ginekolog dr Vanja Milošević, simptomi, prema kojima se prepoznaje da žena počinje da ulazi u period menopauze, su pre svega nagle promene raspoloženja, promene na koži i kosi.

Foto: TV Pink

- Uzrok svih ovih promena je poremećen hormonski status, odnosno pad estrogena – objasnio je dr Milošević.

Kako je istakao, hormonski nedostaci mogu se nadoknaditi hormonskim terapijama, prema kojima žene i danas imaju predrasude.

Prema istraživanju sprovedenom na 500 žena, utvrđeno je da bi samo tri odsto njih prihvatilo hormonsku terapiju.

Doktor je objasio da hormonske terapije ne mogu da naškode organizmu ako je terapija preporučena od strane lekara, a prethodno je lekar obavio sve neophodne analize i preglede.

- Desila se 70-ih godina nekontrolisana upotreba hormonske terapije kod žena. Počele su da ih piju na svoju ruku, što je kasnije dovelo do pojave raznih bolesti kod tih žena, čak i do razvoja karcinoma - rekao je doktor, dodajući da je zato stvoren strah i predrasude prema hormonima.

I. P.

#Doktor

#Lekar

#Televizija Pink

#Žena

'