AKTUELNO

Saznajte kako ojačati svoj imuni sistem na potpuno prirodan način i tako preduprediti prehlade i bolesti na samom početku jesenje sezone.

Samo vežbajte i krećite se!
Kako dani postaju sve kraći a noći duže, motivacija da se držite svoje rutine vežbanja i fizičke aktivnosti može značajno opadati. Vežbanje je jedan od najefikasnijih načina borbe protiv zimskog umora. Ulazak u ponovnu rutinu vežbanja će vam garantovati da održite maksimalne zdravstvene performanse tokom jeseni, a takođe uticati da se više opustite i odmorite. Drugi sjajan način da se pokrenete za vreme hladnijeg doba je obavljanje kućnih poslova kao što su rad u bašti, branje jesenjih plodova, čišćenje ormara i slično. Ako ove poslove uključite u svoje svakodnevne aktivnosti, nastavićete biti aktivni tokom jeseni, i kasnije, zime.

Jačanje imuniteta je cilj! Sada je savršeno vreme da ojačate svoj prirodni imunitet i pružite svom telu najbolju šansu da se odbrani od predstojećih napada virusa i bakterija. Tradicionalna kineska medicina ističe teoriju pet elemenata gde je hrana neraskidivo povezana sa godišnjim dobom, aromom, bojom i organima. Hrana koja odražava sezonske boje najviše je korisna za naše telo u to doba godine. Jesen je sezona za “belu hranu”- povrće kao što je karfiol, celer, rotkvice, crni i beli luk, beli pasulj, kao voće poput krušaka i zimske vrste dinje.

Foto: Unsplash

Ove vrste povrća sadrže alicin, hemijsko jedinjenje koji smanjuje šećer u krvi i ima snažna antiupalna i antioksidativna svojstva, naročito bitna za naš disajni i digestivni sistem. Pokušajte da obogatite ishranu i namirnicama koje su prirodno jesenjih boja- narandžaste, crvene, žute i zelene boje, kao što su bundeva, tikvice, pomorandže, šargarepa, limun i slično.

Za imunitet je važan ovaj mineral- cink!
U borbi sa bakterijama i virusima, jedan mineral ima dominantnu ulogu- cink. Cink je esencijalni nutrijent doprinosi normalnoj sintezi DNK i proteina, acido-baznom metabolizmu, normalnim kognitivnim funkcijama, normalnoj reprodukciji i fertilitetu, i izuzetno podržava našu optimalnu imunološku funkciju. Vitamin C je antioksidans koji može da sanira simptome aktuelnih virusa i prehlada, i obezbeđuje opšte zdravlje i dobrobit organizma.
Prirodni preparat Cink Mineral Zn sa vitaminom C čine fiziološki aktivne supstance koje doprinose normalnoj funkciji organizma u kojoj učestvuju cink i vitamin C.
Cink Mineral Zn se preporučuje za jačanje našeg prirodnog imuniteta, redukciji zamora i iscrpljenosti, zaštiti organizma od oksidativnog stresa i saniranju simptoma prehlada i gripa.
Sa samo jednom kapsulom Cink Mineral Zn na dan obezbeđujete preporučenu dnevnu količinu cinka.

Foto: Promo/Abela Pharm

Provodite i dalje vreme napolju.
Iako imate utisak da je zahlednelo i da je sunce “nestalo”, to ne znači da efekti zubatog sunca i svežeg vazduha na vaše zdravlje i imunitet nisu još prisutni. Stvorite naviku da provedete i dalje što više vremena napolju iako počinje da vam biva hladno jer će to ojačati vaš imunitet i blagotvorno delovati na vaše zdravlje.

Foto: Unsplash

Obezbedite sebi više kvalitetnog sna.
Nauka potkrepljuje staru narodsku priču da vas nedostatak sna čini sklonijim bolestima. Mnoga istraživanja pokazuju da se naše T-ćelije (koje predstavljaju naše odbrambene imune ćelije) smanjuju ako malo spavamo, a ćelije koje izazivaju upale u organizmu rastu, što oboje dovodi do potisnute funkcije imunog sistema. Dobre navike spavanja uključuju odmor, dobar i redovan san, tako da se probudite osveženi i puni snage.
Ako imate problema da zaspite ili vam je san kratak i isprekidan, pravo rešenje za vas je Magnall® sleep.
Magnall® Sleep je jedinstvena formulacija magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12, i pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja spavanja.

Magnall® Sleep blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Foto: Promo/Abela Pharm

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768894/

Autor: Pink.rs

#Jesen

#Zdravlje

'