separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Hrana kao lek: Ove namirnice značajno snižavaju nivo šećera u krvi!


Ukoliko ih uvrstite u ishranu telo će vam biti zahvalno.


Ukoliko patite od dijabetesa, imamo dobre vesti za vas. Konzumiranje određenih namirnica može značajno da utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi.

Ove namirnice imaju nizak glikemijski indeks:

Avokado

Verovatno ste čuli da je avokado odličan izvor dobrih masnoća. Da li zante šta to zapravo i znači?

Masti u avokadu su prevashodno polinezasićene masne kiseline i monozasićene masne kiseline, koje mogu da poboljšaju osetljivost na insulin kao i krvni pritisak, smanjuje upalu i povećava osećaj sitosti nakon jela.

Avokado je hrana sa niskim glikemijskim indeksom za koju istraživači veruju da može da snizi rizik od razvoja metaboličkog sindroma, koji su zapravo grupa faktora rizika koji mogu da izazovu dijabetes.

Riba sa omega 3 masnim kiselinama

Proteini su od izuzetne važnosti za dobro stanje organizma. U ribi je značajan izvor proteina uz dodatak omega 3 masnih kiselina.

Omega 3 masne kiseline povećavaju nivo hormona zvanog adiponektin koji poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa. Najbolje izvor omega 3 masnih kiselina su losos, tunjevina, skuša i pastrmka.

Beli luk  

Verovatno vam je već poznato da je beli luk odličan i u ovom slučaju. . Vrlo je ukusan, nema ni gram ugljenih hidrata, pa uopšte ne sadrži glikemijski indeks. Možete ga koristiti u velikim količinama da začinite obroke, ne brinući o rastu šećera u krvi.

Višnje

Iako voće sadrži prirodne šećere i utiče na povišn nivo, višnje su jedna od vrlo retkih opcija koje možete sobodono da konzumirate bez straha od rasta šećera u krvi. One imaju nizak glikemijski indeks i sadrže jedinjenje zvano antocijanin za koje je otkriveno da štiti od dijabetesa i gojaznosti.

Čija semenke

Čija je jako korina namirnica koja u sebi sadrži mnogo vlakana i zdravih masti, plus antioksidante, omega 3 masne kiseline i kalcijum. Istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje čija semenki može sniziti nivo LDL holesterola i triglicerida, koji su opasni kada postanu previsoki. Čija semenke ni najmanje neće poremetiti nivo šećera u krvi.

Borovnice

Iako imaju malo više glikemijski indeks od višanja, one i dalje spadaju u hranu koja je dozvoljena za konzumiranje. Bogate su vlaknima i antioksidansima, koji su od izuzetnog značaja za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti