AKTUELNO

U nastavku se upoznajte sa pogrešnim načinima upotrebe jabukovog sirćeta koja mogu da vam stvore zdravstvene probleme.

Jabukovo sirće ima niz zdravstvenih beneficija i izuzetno je koristan za ljudski organizam.

Njegov glavni sastojak- jabuka puna je belančevina, vlakana, vitamina A, E, K, C i B grupe, kalijuma, fosfora i gvožđa. Polifenoli iz jabuke izrazito dobro utiču na regulisanje nivoa šećera u krvi. Bogate su i antioksidansima, a sirće ima snagu da čisti naslage masti i sluzi, ali i oksidira krv.

Ali, treba znati da konzumiranje previše jabukovog sirćeta može da vam nanese više štete nego koristi.

Uzimate ga direktno

Iako je veoma efikasno kod mršavljenja i jačanja zdravlja srca, jabukovo sirće ima gorak ukus.

Zato ga mnogi piju brzo, a zatim odmah popiju ili pojedu nešto drugo kako bi prikrili gorčinu.

- Zbog kisele prirode sirćeta rizikujete da vas jako iziritira i nanese oštećenje jednjaka i želuca - kaže dr. Mat Veik.

Stručnjaci preporučuju korišćenje jednog dela sirćeta na deset delova vode.

Pijete ga odmah nakon jela

Ako imate naviku da ga pijete nakon obroka, možda bi trebalo da promenite rutinu. Uzimanje jabukovog sirćeta na prazan želudac zapravo je najbolji način za maksimizovanje njegovih zdravstvenih koristi.

Neke namirnice koje jedete mogu da ga učine manje jakim; ispijanje pre nego što jedete takođe povećava njegovu sposobnost pomaganja u preradi hrane.

Stručnjaci preporučuju da pričekate oko 20 minuta sa hranom nakon što uzmete jabukovo sirće kako bi se ono probavilo.

Udisanje

Iako je jabukovo sirće dobro za probavu i srce, treba biti na oprezu jer može ozbiljno da ošteti pluća. Stoga vodite računa da gane udišete dok ga pijete kako ne biste uzrokovali peckanje u vašim plućima.

Pijte na slamčicu

Zbog vrlo kisele prirode može da ošteti zubnu gleđ, kaže dr. Kaitlin Hof. Kako biste sprečili da ih sirće ne ošteti, nemojte ga srkati iz čaše (čak i razređenog).

Umesto toga, pijte ga kroz slamčicu tako da ima što je manje kontakta s desnima i zubima.

Elizabet Abel, dijetetičarka i nutricionistica takođe preporučuje izbegavanje pranja zuba najmanje 30 minuta nakon uzimanja jabukovog sirćeta.

Pijete puno jabukovog sirćeta

Vodite računa da ga ne uzimate previše.

- Dobra je ideja piti malo - kaže Abel. Na taj način ćete utvrditi kako vaše telo reaguje na to. Ako izaziva nelagodu ili peckanje u želucu, smanjite količinu.

Čak i kada ga razredite u vodi, ograničite unos na dve kašike kako bi se zaštitila od štetnih ili neugodnih nuspojava.

Popijete ga neposredno pre spavanja

Dok je uzimanje jabukovog sirćeta pre jela dobra ideja, uzimanje pre spavanja nije.

- Ne preporučuje se uzimanje pre spavanja zbog mogućnosti da ošteti jednjak - kaže dr. Laura C. Stiks, lekar i klinički hipnoterapeut i dodaje:

- Čak i ako je razređen, još uvek može naštetiti jednjaku ako kiselina dođe u kontakt s njim dok ležite. Bez obzira na doba dana, ljudi bi trebalo da ostanu uspravni 30 minuta nakon uzimanja - kako bi se osiguralo da nema refluksa i iritacije jednjaka.

Uzimate ga ako imate Heliko bakterije

Iako jabukovo sirće većim delom može ozbiljno da poboljša probavu, postoje i određena stanja u želucu koje će ova kisela materija samo pogoršati.

Na primer, ako imate Helicobacter pylori - bakterije povezane s čirom -kiselina jabukovog sirćeta može da izazove još više iritacije, upozorava Abel.

Stavljate ga direktno na kožu

Ovu super supstancu možeš koristiti za uklanjanje akni i peruti, ublažavanje opeklina od sunca i za razne druge beauty-dobrobiti. Ali, postoji ispravan i pogrešan način upotrebe jabučnog octa na tvojoj koži.

- Bilo da ga upotrebljavate kao toner, za uklanjanje mrlja ili za lečenje infekcija, ključno je da ga razredite i smanjite kontakt s kožom. Dugotrajno izlaganje jako kiselom sirćetu može zapravo da uništi ćelije kože i čak je ostavie sa polu-trajnim hemijskim opekotinama - kaže Kaleb Backe, stručnjak za zdravlje i dodaje da je jedan deo sirćeta na osam ili deset delova vode preporučena količina.

#Jabuka

#Lek

#Sirće

'