AKTUELNO

Najgora stvar koja može da vam se desi na letovanju je da izgorite. Neadekvatna nega i višesatni boravak na suncu dovešće do crvenila na koži, koje će početi da peče i boli...

Oni koji su barem jednom izgoreli znaju koliko to može da bude bolno. Fitoterapeuti savetuju da za ublažavanje koristite eterična biljna ulja. Iako je reč o prirodnim proizvodima, savet treba potražiti i od dermatologa, jer svaki tip kože može drugačije da reaguje na sastojke.

Upoznajte dejstva nekoliko najkorisnijih ulja ako preterate sa sunčanjem.

Lavanda - Sastav esencijalnog ulja od lavande dezinfikuje oštećenu kožu i deluje protiv upale, što ubrzava proces zarastanja i regeneracije. Ukoliko imate blago crvenilo na nekim delovima tela, nakapajte nekoliko kapi ulja na vatu i blago utapkajte na problematično mesto.

Nana - Eterično ulje peperminta hladi i osvežava kožu. Bol trenutno prestaje jer ulje kožu omekšava, hladi je i sprečava njeno dalje sušenje. Možete ga staviti direktno na opekotinu.

Kamilica - Ulje kamilice smatra se pravim lekom jer sadrži veliku količinu antioksidanata. Koristi se za različite probleme kože jer deluje protivupalno i antibakterijski, omekšava kožu i ubrzava zarastanje rana.

Eukaliptus - Eterično ulje eukaliptusa takođe hladi i deluje protivupalno. Posle upotrebe kreće i proces regeneracije kože i dobro je da ga i kasnije koristite jer štiti kožu od mogućih infekcija.

Geranijum - Ulje od ovog cveta koristi se za mnogo manje kožne probleme, kao i za ublažavanje opekotina. Antibakterijski sastav olakšava bol i ubrzava regeneraciju kože.

#Zdravlje

'