AKTUELNO

Ako vas nešto lomi ovih dana, evo kako možete da pomognete organizmu da se izbori sa virusom na prirodan način.

Origano

Začin koji daje onaj poseban šmek italijanskoj kuhinji je i jako zdrav, poznat po svojim antibakterijskim i antimikotičkim svojstvima, ali i kao moćan antioksidant. Sve to čini ga dobrim saveznikom u borbi protiv jesenjih prehlada i infekcija.

Čaj od origana pravi se tako što ćete preliti kafenu kašičicu sušenog origana sa 200 mililitara ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Trebalo bi da pijete dve šolje dnevno, a ako vam je čaj suviše gorak, možete dodati malo meda.

Osim što ublažava kašalj, ovaj čaj (ali bez meda) je odličan i protiv urinarnih infekcija, a pomaže i kad vas muči stomačni virus. Kožne infekcije možete tretirati oblogama natopljenim čajem origana.

Beli luk (naravno)

Beli luk je prirodni antibiotik, ima snažno antibakterijsko dejstvo, i ako imate žućkasti ili zelenkasti sekret iz nosa, navalite na beli luk. Ima snažno antivirusno dejstvo, stimuliše imunitet i generalno, može mnogo da pomogne ako zakačite neku infekciju gornjih disajnih puteva.

Treba vam čen svežeg belog luka, izgnječite ga ili iseckajte, i ostavite ga tako petnaestak minuta, pošto je potrebno da neko vreme bude na vazduhu jer tako započinje hemijska reakcija koja beli luk pretvara u prirodni antibiotik. Pomešajte ga s malo maslinovog ulja, namažite na hleb i eto lekovite večere.

Đumbir

Đumir je miorelaksant, pomaže mišićima da se opuste, što znači da može da pomogne kod spazma izazvanog kašljanjem.

Takođe, stimuliše i imuni sistem. Ako je sekret iz nosa providan, onda je đumbir pravi izbor pošto će vas dobro zagrejati. Isecite đumbir na tanke kriške, i stavite ga u vodu na dvadesetak minuta. Dodajte malo cimeta i isceđen limun ili pomorandžu i eto zdravog napitka koji će vas ugrejati i ublažiti kašalj.

Ako ste zakačili stomačni virus, đumbir će ublažiti mučnine.

Pileća supa

Pileća supa je verovatno najukusniji od ovih prirodnih lekova, a dokazano je efikasna. Istraživanje sprovedeno 2000. godine pokazalo je da je pileća supa stvarno efikasan lek protiv gripa, pošto ublažava zapaljenske procese u organizmu. Tanjir tople supe će vam hidrirati organizam, ugrejaće vas, a unećete i so i druge elektrolite.

Med

Topla limunada sa medom ne samo da će vas ugrejati, već topla tečnost razređuje šlajm koji se skuplja, a med je i odlično sredstvo protiv kašlja. Studija iz 2007. godine pokazala je da dve kašičice meda pred spavanje deci kašalj u toku noći ublažavaju efikasnije od sirupa protiv kašlja.

Unosite dovoljno tečnosti

Simptomi infekcija gornjih disajnih puteva najčešće počinju "u nosu". Virusi napadaju sluzokožu nosa, a telo se bori lučeći više sekreta ne bi li se zaštitilo od virusa. Ako unosite dovoljno tečnosti, sekret će biti ređi i biće vam lakše da ga, zajedno sa virusom, izbacite.

Spavajte dovoljno

Osobe koje spavaju manje od sedam sati tokom noći imaju tri puta viši rizik da zakače neki virus od onih koje spavaju osam i više sati. Kad ste bolesni, vašem telu je neophodan odmor. Spavajte što više možete i dok ste bolesni, nemojte raditi ništa što nije neophodno. Posao, sudovi, kuća… sve to može da sačeka da ozdravite.

#Prehlada

'