AKTUELNO

Jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti modernog doba je dijabetes tipa 2 koji ne bira ni starosne grupe, ni pol ljudi koje napada

Simptomi bolesti su umor i velika glad, a prema nekim istraživanjima ispijanje čaja može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi. Tako mogu da utiču na povećanje osetljivosti na insulin koji pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi.

Istraživanje objavljeno u Azija Pacifit žurnalu kliničke ishrane bavilo se uticajem crnog čaja na predijabetičarske pacijente.

Naučnici su pratili kako ovaj napitak deluje na 24 učesnika starosti od 20 do 60 godina, a ujedno je meren i placebo efekat. Dokazano je da ispijanje čaja bez dodatog mleka i šećera može da bude od velike koristi, jer ima veliki potencijal u smanjenju postpradijalne glukoze u krvi.

Istraživanje objavljeno u NCBI pokazuje slične rezultate. Analizirani su podaci 40.000 pacijenata koji su u upitniku odgovarali na pitanja vezana za njihove navike u ishrani pa su naučnici tako imali prilike da vide ko od njih konzumira tople napitke i koliko često. Oni koji su pili čaj ili kafu tri puta dnevno smanjili su rizik od dijabetesa tipa 2 za 40 odsto, piše "Daily Star". Crni čaj poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Polifenoli su i poznati kao antioksidanti i pomažu u zaštiti od upala i kancera. Drugim rečima, benefit iz čajeva pomaže i sprečavanju dijabetesa tipa 2.

Ukoliko se brinete da možete da dobijete dijabetes, posetite vašeg lekara i odradite potrebne analize. Na osnovu simptoma lekar će utvrditi imate li rizik od bolesti. Simptomi koje ne smete da zanemarite su: velika žeđ, glad, gubitak na težini, promene raspoloženja, problemi sa spavanjem, utrnulost stopala, umor, nejasan vid i visok krvni pritisak.

#Zdravlje

'