AKTUELNO

Aparat košta nešto više od milion evra.

U narednom periodu biće smanjena lista čekanja, kao i broj interventnih kardioloških zahvata i koronarografija budući da je zdravstveni sistem Srbije od danas bogatiji za najsavremeniji skener.

Foto: Tanjug

Snimanja multislajsnog skenera traju veoma kratko, a doza zračenja je izuzetno mala, uz odličan kvalitet slike, koji će, iako smešten na Drugoj hirurškoj klinici KCS-a, biti dostupan pacijentima iz cele Srbije.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića, aparat će pre svega služiti za kardiološka oboljenja, ali će njime moći da se dijagnostifikuje i svaki drugi organ koji ima indikaciju za dijagnostičku proceduru.

- Upravo zahvaljujući ovom aparatu smanjićemo broj interventnih kardioloških procedura i koronarografija i da, nakon operativnog zahvata, jasno utvdrimo postoperativni protok krvnog suda, odnosno ugrađenog stenta - objasnio je Vekić.

Foto: Tanjug

On je istakao da je aparat važan zbog listi čekanja.

- Kupovinom nekoliko sličnih aparata smanjili smo liste čekanja za dijagnostičke procedure na skeneru i nemamo više lište čekanja što se tičr skener dijagnostike, već liste zakazivanja, tako da možemo da završimo sve u roku od 30 dana - naveo je Vekić.

Kako je dodao, aparat će biti na raspolaganju 24 sata svim pacijentima koji budu imali indikaciju za ovu dijagnostičku proceduru, iz cele Srbije.

I. P.

#Bolnica

#Doktor

#Skener

#Zdravlje

'