separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA: OVO JE PET zloćudnih znakova za žene koje ne smete ignorisati!


Jo's Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića materice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest. Ovo morate zapamtiti!


Rak grlića materice moguće je i sprečiti, i lečiti. Najbolje se može spriječiti vakcinacijom, a ako se otkrije u ranoj fazi, velike su šanse da ga pacijentica preživi i zato je iznimno važno otkriti ga što ranije.

1. Krvarenje 

Najčešći i najraniji simptom raka grlića materice je neuobičajeno krvarenje (tokom ili nakon seksa, između mesečnica ili nakon što ste već ušli u menopauzu). Događa se kad ćelije raka počnu rasti na tkivu grlića. Osobito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema dobne granice za oboljenje od ove vrste raka.

2. Neobičan vaginalni iscedak 

Svaka žena ima drugačiji iscedak, stoga je bitno primetiti ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustoći. Ako se promeni, hitno se javite svom ginekologu. Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja izaziva neobičan miris vaginalnog iscetka.

3. Neugoda ili bol tokom seksa 

Bol za vreme seksa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića materice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da je rak počeo da se šir po okolnom tkivu.

Autor: Pixabay.com

4. Bol u donjem delu leđa 

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem delu leđa ili karlici, posetite ginekologa.

5. Neplanirani gubitak kilograma 

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcionira kako bi trebalo. Primetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme idite kod lekara što pre.

VAŽNO!!! 

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krvi u urinu, krvarenja iz anusa, proliva, začepljenosti ili oticanja nogu. Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se lečniku što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti