separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Kako izbeći gojaznost kod dece?


Prema statističkim podacima, iz godine u godinu sve je više gojazne dece, a dodatno zabrinjava to što se višak kilograma manifestuje već u predškolskom uzrastu zbog lakše dostupnosti "brze hrane".


Da ne bi bili debeli kada porastu, mališanima se mora izmeniti način ishrane već u ranom dobu. Trebalo bi im najpre izbaciti iz upotrebe "veštačke" sokove i napitke, i preorijentisati ih na vodu i prirodne sokove, bez mnogo šećera. Masnu, kaloričnu hranu zameniti voćem i povrćem, a meso radije pecite. 

Bilo bi najbolje da grickalice uopšte ne jedu, a ako već moraju, neka to bude domaći čips, od krompira pečenog u rerni ili suvo voće. Umesto gotovih jela, servirajte im sveže kuvane obroke. 

Unos jaja trebalo bi ograničiti na pet nedeljno, a valjalo bi smanjiti i masne sireve, kajmak i visokokalorično koštunjavo voće i semenke. 

Trebalo bi i da što češće jedu sa porodicom, jer će tako sporije gutati i naučiti da uživaju u obroku. Prilagodite im porcije uzrastu i fizičkoj aktivnosti i trudite se da izbegavaju da jedu pred televizorom ili kompjuterom.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti