AKTUELNO

Efekat je gotovo isti kao da ste naneli kremu za ujede.

Ujeo vas je komarac, a nemate pri ruci mast koja sprečava svrab? Naše bake su još davnih dana našle rešenje za ovaj problem, a dolazi iz prirode – debela koka. Moguće je da mlađe generacije nisu ni čule za ovu biljku, ali je ona toliko lekovita, da se svrstava u rang sa čuvarkućom.

Kako savetuju bake, nakon ujeda komarca na to mesto stavite list ove biljke, a efikasnost je momentalna! Inače, važno je prethodno oljuštiti list, odnosno skinuti površinsku opnu. Nju možete baciti, a lisku zalepite direktno na ujed.

Debela koka ublažava iritaciju, svrab i crvenilo. Efekat je gotovo isti kao da ste naneli kremu za ujede.

Ruski travari od debele koke prave živu vodu kojom leče zloćudne tumore, bradavice i žuljeve. Ova voda dobija se destilovanjem vode kroz listove biljke.

Foto: Pixabay.com

O čudotvronom leku protiv čira na želucu od debele koke piše i naš najveći stručnjak za lekovito bilje Jovan Tucakov. Veliki naučnik priznaje da nema naučnog objašnjenja za ovaj lek, ali da je lično upoznao mnogo ljudi kojima je pomogao. Ako patite od čira na želucu praćenog podrigivanjem na kiselo, neophodno je da imate ovu billjku kod kuće. Dva ili tri lista debele koke preliju se šoljom hladne vode i kuvaju dok tečnost do pola ne ispari. Kad se čaj prohladi, trebalo bi ga procediti i piti tri puta na dan pola sata pre jela mesec dana.

Debela koka sadrži tanine, rutin, organske kiseline, vitamine i 0,2% alkaloida (sedamin, nikotin, sedridin, sedinin, izopelterin).

Osim svih lekovitih svojstava koje ima, debela koka je izuzetno dekorativna, sa divnim bledoružičastim i belim cvetovima, laka je za uzgoj, a ima je u gotovo svakoj bašti.

#komarac

#svrab

'