AKTUELNO

Uživajte u užini, ali istovremeno ostanite i postanite zdraviji!

Za osobe koji imaju problema sa visokim nivoom holesterola u krvi, svaki zalogaj je važan - uključujući i one među obrocima. Jesti u redovnim intervalima je jako važno za normalizaciju nivoa šećera u krvi, kao i održavanje vašeg metabolizma. Užina je takođe može biti odličan način da uključite hranu koja može pomoći u snižavanju holesterola, sve dok mudro odlučujete o njenom sastavu. Samo zato što ne nećete jesti čips, pomfrit, krofne, kolače i ostale slatkiše, ne znači da je vaš izbor zdrave užine ograničen. Zapravo, zdrava užina može biti itekako ukusna. Ovo su osam zdravih grickalica u kojima ćete zaista uživati, a time zaštititi svoje arterije i ostale krvne sudove od suvišnih masnoća.

1. Kokice

Kukuruz i kokice se smatraju celim žitaricama, što znači da su bogate vlaknima koje mogu pomoći u snižavanju vašeg holesterola u krvi, prema američkoj asocijaciji za bolesti srca. Ne samo da kokice imaju više vlakana od hleba ili smeđeg pirinča, već i ova grickalica i niskokalorična, kada se pravilno priprema i jede umereno. Samo bez dodatnog ulja, i preliva od maslaca i soli!

2. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu biti odlična opcija za užinu kada želite da smanjite holesterol. Istraživanja1  su pokazala da zamena zasićenih masti sa začepljenjem arterija zdravim, mononezasićenim bademima bogatim mastima, ne samo da snižava LDL ("loš" holesterol), već je i idealna strategija za sprečavanje oksidacije lošeg holesterola - korak u procesu stvaranja ateroskleroze.

Orasi su još jedan dobar izbor ako imate visok holesterol. Samo zapamtite da su orašasti plodovi bogati kalorijama, pa se obavezno pridržavajte veličine jedne porcije (ne više od 24 badema ili 14 polovina oraha).

Foto: Unsplash

3. Humus

Ne samo da je odličan za vas ako imate visok holesterol jer je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima koji doprinose dobrom zdravlju, već je i nisko kaloričan, i siromašan natrijumom, holesterolom i kalorijama, što sve doprinosi sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova. Humus nudi zdravu dozu vlakana, proteina i antioksidanata.

4. Domaći čips

Ljudi imaju tendenciju da smatraju da je čips od krompira zabranjen, kada je u pitanju održavanje visokog holesterola pod kontrolom. I zaista, najbolje je izbegavati tradicionalno pripremljenu masnu i slanu grickalicu koju svi znamo i volimo. Međutim, sami krompiri sadrže malo kalorija, bogati su vlaknima i puni kalijuma, minerala koji pomaže u kontroli krvnog pritiska. Ako toliko volite čips, pripremite ga u domaćoj zdravoj verziji, lagano začinite maslinovim uljem i biljem poput ruzmarina.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9627917

5. Ovsena kaša

Nemojte misliti na ovsenu kašu samo kao hranu samo za doručak: možete je jesti u bilo koje doba dana kako biste smanjili holesterol. Ovsena kaša sadrži specifično rastvorljivo vlakno koje upija holesterol, i pomaže mu da se “probije” kroz probavni sistem, bez apsorpcije u telo. Osim toga, vlakna se povezuju sa žučnim kiselinama kako bi pomogla u izlučivanju masti, prisiljavajući jetru da napravi više žuči, što pomaže u smanjenju LDL, tj. lošeg holesterola.

Foto: Unsplash

6. Voće

Umesto posezanja za čokoladicom, zadovoljite žudnju za šećerom voćem, koje zapravo može da vam pomogne da smanjite holesterol. Jabuke, jagode, grožđe i citrusi sadrže veliku količinu pektina, vrstu vlakana koja može smanjiti nivo lošeg, tj. LDL holesterola. Nektarine, recimo, su posebno dobar izbor, jer sadrže i kalijum koji može pomoći u kontroli krvnog pritiska.

7. Domaća supa/čorba

Supa možda nije prva stvar koja vam pada na pamet kao užina, ali može biti brza, jednostavna i zadovoljavajuća stvar sa niskom vrednošću zasićenih masti - posebno kada je to supa od povrća. Povrće nudi obilje vitamina, minerala i zdravih nutrijenata, sa vrlo malo kalorija, a najbolja je kada je spremite, kući, u svojoj verziji, s ljubavlju.

8. Hleb sa celim zrnom

Hleb sa celim zrnom je najbolji izbor kada se držite ishrane sa niskim nivoom holesterola. Ovaj hleb sadrži veće količine vlakana od standardnog belog hleba, a može poslužiti i za regulisanje dobre probave. Samo jedno parče hleba sa celim zrnom vam obezbeđuje oko dva grama proteina i dva grama vlakana.

Ako želite da znate koji prirodni preparat vam može uspešno pomoći u snižavanju nivoa holestrola u krvi i pročišćenja arterija i krvnih sudova, pročitajte o tome više upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'