AKTUELNO

Neka ovo leto bude bezbrižno i bez urinarnih i sličnih infekcija.

Leti smo navikli da provodimo dosta vremena lagano obučeni, u kupaćim kostimima na plažama, bazenima i raznim kupalištima, što može prouzorkovati razne probleme i infekcije. Urinarne infekcije su neprijatne bez obzira na sezonu, ali kada provodite puno vremena u kupaćem kostimu leti, može izgledati kao da se češće dešavaju.

Postoje razne studije1 i statistički podaci koji dokazuju da se urinarne infekcije dešavaju češće tokom leta, uglavnom kod mlađih žena u dobi od 17 do 44 godine. Glavni uzrok je, kako ističu urolozi, kombinacija dehidriranja i nedovoljnog mokrenja.

Neki ljudi misle da samo nošenje kupaćeg kostima izaziva urinarne infekcije, ali to nije sasvim tačno. Naravno, boravak u mokrom kupaćem kostimu uopšte nije dobra ideja za zdravlje vagine uopšte, jer je takvo vlažno okruženje poput igrališta za bakterije. Ali, sam kupaći kostimi neće uzrokovati urinarnu infekciju.

Foto: Unsplash

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i digestivne i bubrežne bolesti, urinarna infekcija obično nastaje jer bakterije koje se obično nalaze u vašim crevima završavaju u vašem urinarnom traktu preko vaše mokraćne cevi. To se može desiti kada ne obrišete dobro posle boravka u kupatilu, takođe, i ako imate puno letnjeg seksa. Generalno, žene imaju veću verovatnoću da dobiju urinanru infekciju, jer imaju kraću uretru od muškaraca.

Urin obično izbacuje bakterije iz urinarnog trakta, ali ako vam je bešika puna duže vreme, ili je vaš imunološki sistem kompromitovan, onda je veća verovtnoća da dobijete urinarnu infekciju.

Foto: Pixabay.com

Ostati dobro hidratizovan u letnjem periodu je vaša prva linija odbrane. Žene tokom leta više dehidriraju i mogu ređe mokriti. To može biti posebno teško na plaži ili u bazenu, ili ako nemate pristup kupatilu, ali budite svesne da ako ne ispirete bakterije koje su možda napravile svoj put u urinarni trakt, mogućnost dobijanja urinarne infekcije je velika.

Takođe pokušajte da izbegavate pića koja mogu da iritiraju vašu bešiku, kao što su kafa ili alkohol.

Bilo da ste na zabavi na bazenu, na plaži, ili u svojoj kući, pazite da redovno mokrite da biste sprečili infekciju urinarnog trakta. Može biti neugodno baviti se čestim presvlačenjem kupaćih kostima i garderobe svakih nekoliko sati ili pronalaženjem kupatila na plaži, ali je napor svakako vredan toga da sebe poštedite jedne neprijatnosti više. Pametno je da se ponašate odgovorno i budete sigurni da ostanete hidrirani i vodite dobru ličnu higijenu, tako da maksimalno smanjite mogućnost da se urinarna infekcija uopšte i desi.

A, ako, ipak budete imali problema sa urinarnim infekcijama ili simptomima, kako se zaštititi I pravilno izlečiti urinarnu infekciju, možete pročitati više upravo OVDE.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24204587

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'