AKTUELNO

Saznajte kako da uz pomoć pravilne ishrane održite i zdravlje i dobru liniju tokom ovog leta.

Leto je apsolutno doba za prebacivanje na lakšu hranu, a to je ono što vama treba, zarad i opšteg zdravlja i bolje linije. Leti ste češće napolju, i znojenje povećava vaš rizik za zdravstvene probleme kao što su dehidracija, alergije na koži, i nedostatak vitamina i minerala.

Povećane temperature i vlaga smanjuju energiju iz nas i čine nas sklonim dehidrataciji i drugim neprilikama. Stoga je neophodno da ostanete u formi i zdravi tokom leta. Jedan od načina da se to uradi je da uključite pravu hranu u vašu ishranu u pravo vreme, i u pravim razmerama.

Tokom leta se preporučuje da se jede pet do šest malih i laganih obroka tokom dana. Trebalo bi da jedete hranu sa više vode i bogatu mineralima jer takva hrana kontroliše ravnotežu vode u telu i zaustavlja dehidrataciju.

Ako je telo preterano zagrejano, mogu se pojaviti sledeći znakovi: žeđ, konstipacija, znojenje, problemi sa nadutošću i gasovima, stres, crvenilo očiju i lica, glavobolja. Da biste se nosili sa ovim znakovima, naročito u letnjoj sezoni, pokušajte da uključite sledeće namirnice u ishranu:

Jogurt

Jogurt je odličan fermentisan mlečni napitak koji nas može ohladiti leti i izuzetno je dobar za naše zdravlje. Jogurt sadrži mnoge dobre baterije koje pomažu u snižavanju holesterola, jačanju našeg imuniteta, sprečava gljivične infekcije i odično deluje na kožu pocrvenelu na suncu.

Foto: Pixabay.com

Kokosova voda

Kokosova voda je jedna od najzdravijih letnjih namirnica. Vrlo je blagotovorna za naše zdravlje i sadrži sastojke koji nas mogu ohladiti. Kokosova voda ima monosaharin, ugljene hidrate, prirodni šećer sa vitalnim mineralima koji zadržavaju hidratizovano telo tokom leta.Kokosova voda zajedno sa ovim takođe sprečava rano starenje i pomaže u ograničavanju kancerogenih materija u našem organizmu. Čak i meso kokosa je ukusno. Takođe možete pripremiti kokosov jogurt.

Voće

Sveži prirodno ceđeni sokovi od voća, limunade, olakšaće telu povratak izgubljene vode i učiniti da se osećamo bolje. Plus, voće je bogato mnogim vitaminima i mineralima koji će nahraniti naš organizam u borbi sa vrućinama.

Krastavac

Krastavas sadrži vlakna koja zaustavljaju konstipaciju, i generalno sadrži dosta vode što vas može ohladiti u toplim letnjim danima.Pored vode sadrži i minerale kao što je kalcijum, magnezijum, a takođe je bogat vitaminima A i C. Snižava krvni pritisak. Dakle, ako patite od problema sa visokim krvnim pritiskom, jedite krastavac.

Pečurke

Pečurke predstavljaju izuzetan izvor 15 različitih vitamina, minerala i antioksidanata. Konzumirajući ih minimalno termički obrađene, zadržaćete mnoge hranljive sastojke koji će vam pomoći da ostanete zdravi i sveži.

Foto: Pixabay.com

Zeleno salata i povrće

Preporuka je da konzumirate puno zelene salate i uopšte povrća ovog leta. Ove namirnice će nam pružiti dosta energije, pomoći u smanjenju težine i dati nam hranljive sastojke.

Morski plodovi

Ako ne jedete dovoljno proteina, nećete uspeti da prođete dan bez osećaja gladi. Morski plodovi su dobar izvor proteina, dok su takođe laki i sveži tokom vrelih letnjih dana i noći, a takođe vam mog pomoći da dostignete idealnu težinu ovog leta.

Voda sa limunom i malo naneČaša vode sa par kapi limuna i strukom prirodne nane čini čuda: deluje kao sredstvo za čišćenje jetre, ubrzava metabolizam.

Foto: Pixabay.com

Zajedno sa odgovorajućom letnjom hranom, trebate slediti ove savete o načinu života kako biste pobedili letnu vrućinu:• voda je adekvatna i preporučljiva opcija da se zadovolji žeđ.• izbegavajte kofeinske ili gazirane napitke, alkoholna pića i ona sa visokim sadržajem šećera.• nemojte piti jako rashlađena pića.• ograničite sve naporne vežbe.• jedite laganu, hranjivu i ne-masnu hranu.• smanjite unos vrelog povrća i voća.• smanjite unos suvog voća.• reci ne slatkišima.• smanjite unos pikantnih, toplih namirnica i izuzetno slane hrane.• smanjite potrošnju pržene hrane.• održavajte dobru higijenu.

O zdravoj ishrani,i šta vam je još potrebno da biste ubrzali metabolizam i postigli idealnu,težinu pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Ishrana

#Zdravlje

'