AKTUELNO

Radnici su tada najproduktivniji jer se najbolje osećaju.

Teško vam je da ujutru ustanete, osećate se malaksalo dok se spremate i jedva se dogegate do posla? Niste jedini. Kako je pokazalo istraživanje, standardno radno vreme od 8 do 16 ili od 9 do 17 časova, ne odgovara organizmu i može izazvati brojne probleme kao što su fizičke i psihičke poteškoće, anksioznost, dijabetes, dobitak na težini.

Pol Keli, istraživač sna na Univerzitetu Oksford, veruje da bi radno vreme, koje počinje nakon 10 časova ujutru bilo korisno i čak produktivnije za zaposlene.

Ova promena bi se odnosila i na decu i njihov odlazak u školu. Deca stara između osam i deset godina bi trebalo da idu u školu oko 8:30, srednjoškolci nakon deset i osamnaestogodišnjaci iza 11 časova.

Ujedno, da biste se naspavali kako treba i svom organizmu priuštili sve beneficije sna, potrebno je da uveče isključite sve one aparate koji svetle i čiji svetli ekrani ometaju vaš mozak da proizvodi melatonin - hemikaliju koja upozorava kada je vreme za krevet.

Čak je i Američko ministarstvo zdravlja nedavno objavilo studiju o beneficijama kasnijeg radnog vremena, podupirući Kelijeve tvrdnje.

I. P.

#Istraživanje

#Posao

#Spavanje

#Vreme

'