AKTUELNO

Za male bubuljice oko usta za koje ne znate odakle su se stvorile postoji naziv

"Bolest stjuardesa" je kolokvijalni termin za perioralni dermatitis. Simptomi koji ukazuju na njega jesu crvenilo i bubuljice od usana do brade. U retkim slučajevima crvenilo i bubuljice mogu se pojaviti na nosu ili po očima. Perioralni dermatitis se manifestuje kroz napetost i osećaja vreline na licu.

Uzrok

Perioralni dermatitis je vrsta reakcije kože na preteranu negu, tačnije na intenzivno čišćenje i nanošenje krema. Može se javiti i kada često menjate kozmetiku. Pogrešna upotreba krema na bazi kortizona i jak stres takođe su uzorci perioralnog dermatitisa.

Veliki broj pogođenih ovim simptomima upravo su žene. Zbog čega se danas naziva i "bolestima stjuardese"? Stjuardese se u bescarinskim zonama najviše susreću sa različitom kozmetičkim proizvodima.

Rešenje

Probajte nultom terapijom - zaboravite sve proizvode za negu! U prvih nekoliko dana će vam se činiti da je još gore, jer može doći do pogoršanja, pogotovo ako ste mazali kreme na bazi kortizona. Dermatolog vam može pomoći. Najčešće se prepisuju kreme koje sadrže antibiotike, a u težim slučajevima se prepisuje uzimanje antibiotika.

Dermatolozi naglašavaju da je potrebno do 3 nedelje da se simptomi perioralnog dermatitisa povuku i da nakon toga neće ostati nikakvi ožiljci.

Prevencija

Pokušajte da se uzdržite od preteranog čišćenja kože i nanošenja krema. Ako ste pronašli konzmetičke proizvode koji vam odgovaraju, ostanite im verni.

#Zdravlje

'