separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Zagađen vazduh GOJI!


Zagađen vazduh može dovesti do gojaznosti uprkos zdravom načinu života, pokazalo je istraživanje Univerziteta „Berkli“.


Ako dve osobe slične konstitucije imaju isti režim ishrane i jednako su fizički aktivne, trebalo bi da imaju i sličnu težinu. Međutim, ne mora da bude tako! Iznenadićete se podatkom da osoba koja živi u mestu gde je vazduh zagađeniji ima lošiji metabolizam i veći rizik da se ugoji.

Zagađen vazduh, dakle, može dovesti do gojaznosti uprkos zdravom načinu života!

Kako?

Otrovne čestice iz vazduha izazivaju zapaljenske procese koji narušavaju sposobnost sagorevanja energije i loše utiču na delove mozga koji kontrolišu apetit, pokazalo je istraživanje Univerziteta „Berkli“.

Autor: Pixabay.com

Zagađen vazduh povećava rizik od dijabetesa

Podstaknuti ovim saznanjima, naučnici Univerziteta u Ohaju uradili su eksperiment na laboratorijskim miševima. Nekim miševima davali su prečišćen, čist vazduh, dok je drugima ubacivan zagađen vazduh. Tokom istraživanja redovno je merena težina miševa i različitim testovima je ispitivan njihov metabolizam.

Nakon 10 nedelja pokazalo se da su miševi izloženi zagađenom vazduhu imali više masnih naslaga na stomaku i oko unutrašnjih organa. Pod mikroskopom se videlo da su masne ćelije za oko 20% veće kod miševa koji su udisali zagađen vazduh. Štaviše, oni su postali manje osetljivi na insulin (hormon koji ćelijama šalje signale za pretvaranje šećera u krvi u energiju), a to je prvi korak ka nastanku dijabetesa.

Za ovo su odgovorne opasne čestice PM2.5, koje su zapravo smeša dima, čađi, prašine, kiseline i teških metala poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Ove čestice su tako male da ulaze duboko u pluća i mogu da prodru direktno u krvotok. Usled toga dolazi do povećanja aktivnosti nervnog sistema, oslobađa se hormon koji smanjuje dejstvo insulina i smanjuje se dotok krvi u mišićna tkiva koja su osetljiva na insulin, pa organizam više nije u stanju da reguliše nivo šećera u krvi.

Autor: Pixabay.com

POJAČAVA APETIT I REMETI METABOLIZAM

PM 2.5 čestice takođe mogu da izazovu ekstremni porast medijatora zapaljenja - citokina, koji prolaze kroz krvotok i pokreću invaziju ćelija imunog sistema na zdravo tkivo. To ne samo što smanjuje sposobnost tkiva da reaguju na insulin, već dovodi i do zapaljenskih procesa koji utiču i na hormone i na delove mozga koji kontrolišu apetit, tvrdi Majkl Džeret sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen pratili su grupu stanovnika u Pekingu tokom dve godine i utvrdili da, uvek kada se na grad spusti smog, rezistencija na insulin i hipertenzija dostižu maksimum. Ovo je konkretan dokaz da kvalitet vazduha zaista uzrokuje metaboličke poremećaje kao što su već pomenuti dijabetes i gojaznost, ali i kardiovaskularna oboljenja.

SRBIJA JE UGROŽENA, A DECA SU NAJVIŠE IZLOŽENA RIZIKU

Naučnici iz Kanade su tokom 14 godina posmatrali 62.000 osoba i utvrdili da se rizik od nastanka dijabetesa povećao za oko 11% na svakih 10 mikrograma PM čestica po kubnom metru vazduha. Ovo su zabrinjavajući podaci kad se ima u vidu da koncentracija PM čestica ne bi smela da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a da je u Nišu dostigla 283 mikrograma po metru kubnom, u Beogradu 444, a u Valjevu čak 806!

Autor: Pixabay.com

Naučnici su posebno zabrinuti zbog posledica po malu decu. Istraživanje Univerziteta Kolumbija pokazalo je da su deca rođena u najzagađenijim područjima izložena 2,3 puta većem riziku od gojaznosti nego deca koja žive u čistijem okruženju.

Isto istraživanje pokazalo je da deca brže dobijaju na težini ako roditelji puše. „Pušenje deluje u sinergiji sa efektom zagađenog vazduha“, navode naučnici.

REŠENJE SU PREČIŠĆIVAČI VAZDUHA

Rešenja su svima poznata, ali ih je teško sprovesti: ograničiti saobraćajno i industrijsko zagađenje.

No, kao pojedinci ne možemo ništa da uradimo na tom planu, ali možemo da se zaštitimo u kućama, stanovima, školama, kancelarijama i ostalim zatvorenim prostorima. Vođa istraživanja sa Univerziteta Berkli savetuje da se koriste prečišćivači vazduha koji imaju filtere sposobne da eliminišu suspendovane čestice PM10 i PM2.5.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti