AKTUELNO

Ugovor o članstvu sa evropskom organizacijom za transplantaciju biće potpisan na godinu dana.

Bord Eurotransplanta odlučio je da primi Srbiju u tu organizaciju, što znači da pacijenti koji čekaju transplantaciju mogu brže dobiti organ.

Srbija će u međuvremenu morati da ispuni određene zahteve.

Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije predvođen ministrom Zlatiborom Lonačarem predstavio je Bordu Eurotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu.

U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji obnovljena 2010. godine i da je do urađeno 720 transplantacija bubrega, 35 transplantacija jetre, 30 srca.

Novim zakonskim rešenjem o transplantaciji organa i tkiva, koja treba ove godine da bude usvojen, predviđena je pretpostavljena saglasnost o donorstvu, ali će i dalje porodica da daje posledenju reč, da daje saglasnost.

Šta je Eurotransplant?

Organizacija Eurotransplant pruža usluge centrima za transplantaciju laboratorijama i donorskim bolnicama u osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja. U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.Eurotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Eurotransplantu potrebno je deset donora na milion stanovnika.

Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi.

Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to pet do sedam na milion stanovnika.

S.M.

#Pacijent

#Transplantacija

#organi

'