AKTUELNO

Saznajte zašto su poremećaji raspoloženja i ozbiljna depresija porasli među mladima od 12 do 26 godina.

Pojedini psihijatri i stručnjaci za mentalno zdravlje će reći da je adolescencija “prirodna psihoza”, kao i da većina dece izraste i nadogradi se iz nje, dok jedan broj ostane zauvek zaglavljen u obrascima pubertetskog ponašanja.

Psiholog Jean Tvenge se bavila istraživanjima u vezi adolescenata i mladih ljudi. Ona i njene kolege analizirale su podatke iz Nacionalne ankete o upotrebi droga, navodeći alarmantnu statistiku - 71% iznosi povećanje ozbiljnih psihološkog poremećaja kod mladih od 2008. do 2017. godine, i 52% iznosi porast psiholoških poremećaja kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina1 u istom posmatranom vremenskom periodu.

Foto: Unsplash

Tvenge i njene kolege su istakli dva kulturna trenda, koji doprinose ovoj alarmantnoj progresiji: porast elektronskih komunikacija i digitalnih medija, i smanjenje trajanja sna. Uzimajući u obzir ciklične ekonomske faktore i promene u konzumiranju droge i alkohola, oni ukazuju na povećano korišćenje smart telefona i popratno (iako ne nužno uzročno) povećanje vremena korišćenja digitalnih medija tokom dana. Vreme koje tinejdžeri i mladi provode družeći se sa prijateljima drastično se smanjilo između 2008. i 2017. godine, upravo kada se njihovo vreme boravka na internetu povećalo, kao i njihovo izlaganje sadržajima povezanih sa nastankom depresije, i u najgorim slučajevima, samoubistva.

Drugi pokretač porasta poremećaja raspoloženja i depresije pripisuje se smanjenju trajanja spavanja. Narušen san je glavni faktor rizika u nastanku, ponovnom pojavljivanju, hroničnosti i ozbiljnosti poremećaja raspoloženja. Za mnoge roditelje tinejdžera i mladih nije iznenađenje da su njihova deca na mobilnim uređajima gotovo neprestano, i to je glavni razlog zašto adolescentima treba više sna za obavljanje intelektualnih zadataka.

Pokušaj da se smanji ili ograniči korišćenje pametnog telefona nije lak zadatak - čak ni škole ne uspevaju da ih izbace iz učionica, a mnogi su odustali od takvih pokušaja. Za mnoge roditelje, čini se važnijim da budu u mogućnosti da dopru do svoje dece (često i putem raznih aplikacija za praćenje), i da njihova deca mogu doći do njih uvek, pre nego postavljanje i pokušaj primene pravila koja ograničavanju upotrebu njihovih pametnih telefona.

Postavlja se pitanje šta uraditi i kako pomoći ovim mladim ljudima da se izbore sa pritiskom modernog vremena, a da sačuvaju mentalno zdravlje i navike? Kao prvo, budite spremni na dosta smirenih razgovora i davanja pravih informacija tinejdžerima, kao i potrebu da razvijete pravu bliskost sa njima, i pružite im podršku na pravi način.

Kao roditelj ili prijatelj im prvo objasnite razliku između virtuelne i žive interakcije. Možda je neko vreme lepo i uzbudljivo dobijati poruke, srca i stotine lajkova, ali većina vaših virtuelnih prijatelja vas neće zagrliti kada vam je teško, ili doći u posetu kada ste bolesni.

Većini ljudi, pa i tinejdžera, boravak na internetu služi kako bi postisnuli neka svoja bolna osećanja ili izborili se sa nekim gubitkom, ali neretko posle upadaju u još veću usamljenost ili depresiju. Naučite ove mlade ljude da potražiti podršku ili pomoć od određenih osoba nije sramota, već i nužnost u njhovom osetljivom periodu odrastanja.

1. Twenge, Cooper, Binau, Joiner & Duffy, 2019. "Age, Period and Cohort Trends in Mood Disorders and Suicide-Related Outcomes," Journal of Abnormal Psychology, vol. 128, No.3

Razgovarajte sa vašom decom o suštinskim problemima, objasnite im da svet i ljudski odnosi funkcionišu malo drugačije van interneta. Stvorite naviku da provodite vreme kao porodica u prirodi ili drugim zanimljivim aktivnostima koje jačaju kreativnost i bliskost.

Foto: Unsplash

Ako primetite njihov čuveni bunt u tom dobu, kada odbijaju da poslušaju bilo šta što se tiče roditelja, zatražite pomoć od psihologa/psihoterapeuta. Oni će znati da se na pravi način postave i reše problem koji vašeg tinejdžera muči.

Najvažnije je da uspostavite odnos prave bliskosti sa ovim mladim ljudima, pružite im empatiju i razumevanje, kao i date vreme da rešite glavne probleme koji ih muče. Prepreke će biti samo prilika da, rešavajući ih, izrastu u stabilne, zrele ljude. Sa dosta ljubavi i podrške ovim mladim bićima, ali uz određivanje i poštovanje granica ponašanja, ćete najviše pomoći.

Više o tome kako se rešiti stresa i tuge, i izboriti se sa sličnim problemima možete pročitati više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Depresija

#Zdravlje

'