AKTUELNO

Vampirski lifting, kozmetički tretman koji se primenjuje i Srbiji, bio je koban za dve žene u Meksiku. One su tokom ovog tretmana zaražene HIV virusom. Kako za Pink kaže opšti hirurg prim. dr Milan Colić tako nešto se u savremenim uslovima graniči sa nemogućim.

Colić ističe da je takozvani vampirski lifting jednostavna procedura.

- To nije nikakva hirurška intervencija, već fina procedura kojom se koža osvežava i koja se ponavlja nekoliko puta i određenom vremenskom periodu i posle koga koža zaista izgleda bolje i smanjuje se količina bora – naveo je on.

Colić je objasnio da ovaj tretman podrazumeva da se uzima mala količina krvi pacijenta, koja se centrifugira, prečišćava i izdavaju se posebno bogati delovi te krvi koji se vraćaju pacijentu.

- Prednost je što se lako izvodi, traje nekoliko minuta da se ta krv izvadi, isto toliko da se centrifugira i onda se ubrizgava na željeno mesto. Procedura je jeftina jer se koristiti sopstevna krv. Te krvne poličice praktično obogaćuju našu kožu i čine je mekšom i boljom – istakao je on.

Colić kaže da ga je zaprepastila informacija o slučaju iz Meksika i da opravdano sumnja da je to urađeno namerno jer se graniči sa teško mogućim.

- HIV je jedan od najneotpornijih virusa koji postoji, on izvan organizma može da živi minut do dva. U krvi može biti sat ili dva. Danas se svuda koriste igle za jednokratnu upotrebu. Kako je moguće da je neko sačuvao iglu i da je nije dezinfikovao. Svako sredstvo za dezinfikaciju uništava HIV, čak i stajanje na suncu uništava virus HIV – istakao je Colić.

#Plastične operacije

'