AKTUELNO

Neprijatni bolovi u nogama se javljaju usled mnoštva uzroka. Sprečite ih.

Svi znamo koliko bolovi u nogama, čak i kao posledica samog umora, mogu biti neprijatni i mučni. Traumatski uzroci bolova u nogama uključuju sportske povrede. Ostali uzroci bola u nogama mogu biti povezani sa problemima sa krvnim sudovima, nervima, mišićima, zglobovima, mekim tkivima ili kostima.

Foto: Pixabay.com

Sprečavanje i lečenje bolova u nogama zavisi od uzroka bola.Bol u nogama se često može tretirati kod u kućnim uslovima, ali, ako se bol iznenadno javi, u jačoj formi, ili ako postoje i drugi propratni simptomi, može biti neophodna lekarska pomoć.Činjenice o bolovima u nogamaUzroci bola u nogama mogu biti muskuloskeletni, neurološki ili vaskularni problemi.Bol u nogama ponekad može ukazivati na ozbiljne vaskularne probleme. On ponekad može biti ozbiljne prirode, i zahtevati medicinsku intervenciju.Mnogi tipovi bola u nogama se mogu lečiti kod kuće, ali ozbiljan i/ili uporan bol može ukazivati na ozbiljnije stanje.

Bol u nogamaBol u nogama ima mnogo različitih uzroka i može se u najvećem broju slučajeva lečiti u kućnim uslovima.Početak bola u nogama se javlja kada nervi počnu da reaguju na nadražaje kao što su visok nivo pritiska, visoke ili niske temperature, i hemikalije koje se mogu osloboditi oštećenjem tkiva.Bolovi u nogama mogu biti oštri, tupi, može se javiti peckanje, pečenje, zračenje ili samo jaka bol.Takođe može biti akutan, što znači iznenadan i kratkotrajan, ili može biti hroničan i uporan. Ozbiljnost bola se može ocenjivati na skali od 1 do 10, ili od blagih do težih.Povreda noge/nogu nastala obično tokom bavljenja sportom ili usled nesreće, je obično akutna i traumatska. Drugi uzroci bola u nogama, kao što je oboljenje perifernih arterija, imaju tendenciju da se vremenom pojačavaju.

Neke sportske povrede se pojačavaju tokom vremena, kao što su ponavljajuće povrede pri naprezanju i frakture. Traumatske povrede mogu postati dugotrajne ili hronične, ako se pojedinac ne odmara ili ne primenjuje odgovarajuće tretmane.Važno je biti svestan onoga što se dešavalo u vreme kada se pojavio bol u nogama, jer to može pomoći u pronalasku odgovarajućeg tretmana za lečenje bola.

Uzroci bola u nogamaBol u nogama se uglavnom može klasifikovati kao neurološki, muskuloskeletni ili vaskularni, ili se mogu preklapati.Muskuloskeletni bol: Ova vrsta bolova je prepoznatljiva po pucketanju ili pucanju zvuka u kolenu, ili artritisu, bolesti koja pogađa zglobove kuka, kolena ili članka. Ako je recimo, mišić, tetiva ili ligament zategnut i napret tokom pada, bilo koji bol će biti mišićno-skeletne prirode. Noćni grčevi u nogama i frakture su takođe problemi mišićno-skeletnog sistema.Vaskularni bol: Uzroci uključuju perifernu arterijsku bolest, duboku vensku trombozu, celulitis, infekcije, proširene vene i ekcem, gde je bol praćen promenom boje kože.Neurološki bol: Ova stanja uključuju sindrom nemirnih nogu, u kome se noge nekontrolisano trzaju, neuropatiju, ili oštećenje nerava, i bol u bedrenom nervu. Neurološki bol može biti prisutan čak i kada se osoba odmara.

Tretman lečenja bola u nogamaMnogi slučajevi bola u nogama mogu se rešiti u kućnim uslovima, bez medicinske intervencije.Grčevi u nogamaGrčevi se mogu ublažiti istezanjem i masiranjem noge. Ako se isključe ozbiljni uzroci grčeva, ove mere samopomoći mogu biti odgovarajuće.Klasični lekovi protiv bolova neće sprečiti grčeve u nogama, jer počinju iznenada, ali istezanje i masiranje mišića može pomoći, kao i odgovarajući prirodni preparati.

Da bi se smanjio bol kada se pojave grčevi uradite sledeće:Obuhvatite nožne prste rukama i povucite ga prema telu, dok ispravljate nogu.Hodajte na petama dok se grč ne smiri.Da biste sprečili grčeve:Uvek istegnite i zagrejte mišiće, naročito mišiće nogu, pre i posle vežbanja.Izbegavajte dehidrataciju ispijajući 8 do 12 čaša vode dnevno.Redovno rastežite i masirajte noge.Ako ste u potrazi za potpuno prirodnim preparatom koji vas može brzo i lako osloboditi neprijatnih bolova u nogama i drugim mestima, na pravom ste mestu.Sprej EXEDOL® ispoljava lokalno analgetsko i antiinflamatorno dejstvo. Na mestu nanošenja, pojačava cirkulaciju u tretiranom području, što dovodi do povećanja lokalnog protoka krvi izazivajući prijatan osećaj hlađenja a zatim zagrevanja.Exedol® sprej pomaže u ublažavanju bola tako što se impulsi bola ne prenose do mozga.

Foto: Pixabay.com

Exedol® sprej se preporučuje kod sledećih stanja:• Kod reumatskih bolova i bolova u zglobovima (artritis)• Kod bolova u nogama, leđima, vratu, ramenima• Periferne neuropatije (dijabetičari, alkoholičari, pacijenti na hemoterapiji, pacijenti nakon hirurških intervencija)Neka vaše noge budu lagane i odmorne uz EXEDOL®!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'