AKTUELNO

Nutricionisti čia semenke smatraju čudesnom namirnicom, superhranom broj jedan u svetu.

Kao prava riznica proteina i vlakana, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma.

Čia semenke koristi se hiljadama godina u ljudskoj ishrani, ali je svoju popularnost steklo tek poslednjih dvadesetak godina. Danas zasluženo nosi epitet superhrane, kao jedan od dva najsnažnija izvora omega 3 masnih kiselina, pored lanenog semena.

Ovo seme obiluje korisnim masnoćama koje su neophodne organizmu da apsorbuje vitamine topljive u mastima (A, D, E i K), koji nam daju snagu i energiju. Čia sadrži veću količinu omega 3 masnih kiselina od lososa. Upravo ove kiseline važne su za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih sudova, za pravilno funkcionisanje mozga i ublažavanje upalnih procesa.

Čia semenke su vrlo sitne, crne, bele i tamnosmeđe boje, a potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente. Osim kvalitetnih belančevina i antioksidanata, ova biljka je dragocen izvor minerala (mangan, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink), kao i vitamina, posebno C, E i B kompleksa.

Svrstava se u zdravu hranu i zato što za njen uzgoj nisu potrebni insekticidi, budući da je otporna na štetočine. Zato je jedna od najčistijih i samim tim najzdravijih biljaka na našoj planeti.

#Kilogrami

#Čia | čija semenke

'