AKTUELNO

Zašto osoba oboljeva od hroničnog bronhitisa ili hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP)?

- Hronični bronhitis je stanje hroničnog zapaljenja pluća koje dovodi do otežanog disanja i iritacije prolaza vazduha, povećava se produkcija sekreta (sluzi) i oštećuju pluća, kaže Doc. dr Miodrag Vukčević, načelnik službe pulmologije.

Simptomi su kašalj i stvaranje šlajma, najmanje tri meseca u toku dve godine, kao i nedostatak vazduha, koji se pogoršavaju tokom godina.

Prema rečima Doc. dr Vukčevića, za razliku od hroničnog bronhitisa, HOBP je obično udružen sa opstrukcijom protoka vazduha kroz disajne puteve, i tada je reč o hroničnom opstruktivnom bronhitisu. HOBP najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama sa mnogo gasova (sagorevanje u pećima za zagrevanje prostorija), ili one koje su radile na mestima gde je bilo puno prašine i dima.

Foto: Promo

Tokom pušenja vaša pluća postaju spaljena, suva i puna ožiljaka. To dovodi do otežanog disanja. Kada pogledate ispod mikroskopa, takva pluća izgledaju kao da su bombardovana. Uz dim cigareta, druge iritacije pluća kao što su zagađenje, prašina, smog i industrijske hemikalije mogu dovesti do oboljevanja od HOBP-a. Većina bolesnika sa HOBP ima preko 40 godina, ali od HOBP-a mogu oboleti i mlađi ljudi. Glavni simptom je kašalj sa stvaranjem šlajma, obično najgori tokom jutra. Takvim pacijentima je teško da uhvate dah i tokom lakših aktivnosti, imaju česte napade kratkotrajnog udisanja i kašlja, i zato više puta godišnje moraju ići u službe hitne pomoći zbog čestih plućnih infekcija i prestanka disanja.

Foto: Unsplash

Infekcije pluća prate HOBP i česte su u zimskim mesecima. Kao posledica infekcije, kod pacijenata se pojavljuje žuto-zeleni sputum (ispljuvak), i svaki put su pluća sve slabija i ne mogu da vrše svoju funkciju. Zapravo, infekcije grudnog koša kod HOBP pacijenata mogu trajati nekoliko nedelja umesto nekoliko dana.

Takođe treba zapamtiti da nikada nije prekasno da se odreknete pušenja, i ako prestanete da pušite što pre, to je bolje.

Zašto osoba oboljeva od akutnog bronhitisa?Doc. dr Vukčević kaže da je ponekad pojava akutnog kašlja povezana sa oboljenjima koja mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pacijenta, poput upale pluća, srčane insuficijencije, teškog pogoršanja astme ili HOBP-a. U početku je glavni simptom kašalj koji je suv, ali vrlo brzo prelazi u kašalj sa sekretom (šlajmom). Uporni kašalj može da upozori na ozbiljne zdravstvene probleme, a remeti zdravlje osobe tako da ne može da radi preko dana, a noću da spava. Imunitet ovakve osobe je oslabljen. Zato treba reagovati na vreme. Preko 90% infekcija akutnog bronhitisa je virusnog porekla, i tu antibiotici ne pomažu već dovode do veće verovatnoće pojave neželjenih efekata takve terapije.

Kako da sebi pomognete ako vas muči kašalj sa šlajmom?Doktor savetuje, da treba koristiti mukolitike koji razlažu prevelike količine sluzi, šlajma i olakšavaju iskašljavanje. Na ovaj način deluje PropoMucil®, koji sadrži N-acetilcistein, i propolis kao prirodni antimikrobik koji eliminiše viruse i bakterije, čime se smanjuje rizik i učestalost takvih infekcija.Dodatno PropoMucil® smanjuje učestalost i težinu simptoma gripa, povećava imunitet, deluje kao antioksidans u borbi protiv štetnih radikala i tako omogućava da se pacijenti vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, a da što kraće ostanu u krevetu.PropoMucil® pokazuje odlične klinički dokazane rezultate u razlaganju sekreta i olakšanom iskašljavanju, koji je pri tome vrlo bezbedan po pitanju neželjenih dejstava. A pomaže i u sprečavanju nove infekcije.-Zato je moja preporuka, navodi Doc. dr Vukčević, kod bolesnika koji imaju dugotrajan kašalj i za sve koje muči šlajm ili su skloni respiratornim infekcijama, da koriste PropoMucil®.

Foto: Promo

Autor: Pink.rs

#Kašalj

#Zdravlje

'