AKTUELNO

Izuzetno bogat proteinima, folnom kiselinom, magnezijumom, vitaminima, kalcijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem zbog čega se posebno preporučuje anemičnim osobama

Mnogi su zavoleli spanać zahvaljujući Mornaru Popaju, neustrašivom crtanom junaku koji je obeležio detinjstvo mnogih generacija. Ova namirnica trebalo bi češće da se nađe u našem jelovniku jer je izvor zdravlja.

Spanać je izuzetno bogat proteinima, folnom kiselinom, magnezijumom, vitaminima, kalcijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem zbog čega se posebno preporučuje anemičnim osobama.

Foto: Pixabay.com

Samo 180 grama kuvanog spanaća sadrži više od 1.000 procenata preporučene dnevne količine vitamina K i 377 odsto vitamina A. Ova vrsta povrća takođe obiluje flavonoidima i karotenoidima koji imaju protivupalno i antioksidantno dejstvo. Spanać je izvor vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena. Svakodnevno konzumiranje ovog povrća preporučuje se osobama obolelim od osteoporoze, a zbog kalijuma i ženama koje ulaze u menopauzu.

Spanać podstiče probavu i sprečava zatvor, pomaže pri mršavljenju, pozitivno utiče na nivo šećera u krvi i poboljšava funkciju mozga. Zbog bogatih sastojaka, najbolje je da ga jedete u sirovom stanju kao dodatak salatama ili ga samo kratko kuvajte. Jedno od najvažnijih pravila jeste da se već pripremljeni spanać naknadno ne podgrejava.

#Hrana

#Spanać

#Zdravlje

'