separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Da li ste znali da alkohol izaziva nadutost?


Saznajte kako da rešite problem „pivskog stomaka“, kao i ostalih štetnih efekata alkohola po vaše telo.


Za neke od vas, obično muškarce, vrhunac bilo koje vrste provoda jeste ispijajanje alkoholnih pića sa društvom. Neko to zove zagrevanjem, opuštanjem, begom od stvarnosti, zabavom, a posle “pijane” noći, samo posledice…glavobolja, mamurluk, nadutost. Da li ste primetili otečenost lica i tela nakon duge noći konzumiranja alkohola? Nadutost je jedan od najčešćih efekata konzumiranja alkohola.

Većina ljudi je upoznata sa pojmom "pivski stomak"- pojam vezan za tvrdokorne masne naslage koje u obliku šlaufa formiraju oko vašeg stomaka.

Autor: Pixabay.com

Sve vrste alkohola - pivo, vino, viski, imaju u sebi dosta kalorija, ako piće sadrži i veću količinu šećera, broj kalorija se još više povećava.

Šta uzrokuje nadutost pri konzumaciji alkohola?

Velika kalorijska vrednost alkoholnih pića znači da česta konzumacija može dovesti do relativno lakog povećanja težine. U zavisnosti od toga šta pijete, samo jedno piće može sadržati od pedeset do nekoliko stotina kalorija. Osim povećanja težine, alkohol može dovesti i do iritacijegastrointestinalnog trakta, što takođe izaziva nadutost.

Alkohol je supstanca koja ima tendenciju da izaziva razne upale u telu, kao i oticanje. Ako volite koktele, posledice konzumiranja mogu biti mnogo gore zbog pića koja se često mešaju sa alkoholom, kao što su slatke i gazirane tečnosti, što može dovesti do pojačane pojave gasova, nadutosti i opštenelagodnosti.

Autor: Andrej Nihil

Posle ispijanja alkoholnih pića, možete primetiti nadimanje naročito na licu, koje često prati crvenilo. Ovo se dešava zato što alkohol dehidrira organizam. Kada je telo dehidrirano, koža i vitalni organi pokušavaju da zadrže što više vode, što dovodi do natečenosti lica i ostalih područja u telu.

Koliko alkohola je dozovoljeno?

Ako ste primetili da ste dobili na težini, ili da ste skloni oticanju kada pijete alkohol, možete razmisliti o smanjenju potrošnje alkohola.

Prema predviđenim smernicama zdrave ishrane Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u SAD 1 , od 2015-2020., preporučena količina alkohola za muškarce je do dva pića dnevno, a za žene je do jednog pića dnevno.

Telo može da metaboliše određenu količinu alkohola svakih sat vremena. Koliko alkohola možete metabolisati zavisi od vašeg uzrasta, težine, pola i drugih faktora. Ako ste skloni konzumaciji alkohola, zdrava ishrana i vežbanje može pomoći u eliminaciji “pivskog stomaka”.

Autor: Pixabay.com

Može li se sprečiti nadutost izazvana konzumacijom alkohola?

Ako ste skloni konzumaciji alkohola, preporučuje se što više pijete negaziranu vodu, kako biste se brzo oslobodili nadutosti. Zapravo, voda za piće pre, za vreme i posle konzumiranja alkohola može da pomogne da se spreče njeni upalni efekti na organizam.

Koji su drugi sporedni efekti konzumiranja alkohola?

Osim nadimanja, konzumiranje previše alkohola može višestruko oštetiti vaš organizam: može uzrokovati oštećenje mozga, jetre, povećati rizik od kancera, kao i rizik smrtnosti usled automobilskih nesreća, povreda, ubistva i samoubistva. Ako ste trudni, konzumiranje alkohola može naškoditi vašoj bebi i nikako se ne preporučuje.

Autor: Pixabay.com

Ostali načini za sprečavanje nadutosti su:

- Jedite i pijte sporije, jer se tada smanjuje količina vazduha koju možete progutati. Gutanje vazduha može pojačati nadimanje.

- Izbegavajte konzumaciju gaziranih pića i piva, jer oslobađaju ugljen-dioksid u vaš organizam, pojačavajući nadutost.

- Izbegavajte korišćenje žvakaćih guma, tvrdih i gumenih bombona, jer izazivaju udisanje više vazduha nego što je normalno.

- Preporučuje se da prestanete sa pušenjem, jer pored toga što unosite štetne hemikalije u vaš organizam, takođe dolazi do udisanja i gutanja vazduha i izazivanja nadutosti.

- Vežbajte nakon jela ili pića, jer tako pomažete smanjenju nadutosti.

Autor: Pixabay.com

- Ako imate gorušicu, rešite taj problem jer i ova pojava vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak, takođe povećava nadutost.

- Smanjite konzumaciju hrane koja uzrokuje gasove i nadutost, kao što su: mlečni proizvodi, masna hrana, hrana bogata vlaknima, veštački šećeri, pasulj, grašak, kupus, luk, brokoli, pečurke, pivo i gazirana pića.

- Počnite da koristite probiotike, koji će vam pomoći da održite bakterijsku ravnotežu u crevima, kao i prirodne preparate koji uspešno rešavaju problem nadutosti.

Flobian® je dijetetski suplement koji pomaže kod nadutosti i gasova u stomaku, a izuzetno se uspešno primenjuje širom Evrope i Amerike kao prirodan, potpuno siguran i detaljno ispitan.

Jedna kapsula preparata Flobian® sadrži minimum 20 milijardi živih liofiliziranih ćelija Lactobacillus plantarum 299v. Brojnim kliničkim ispitivanjima je utvrđeno da Lactobacillus plantarum 299v 23 pomaže u uspostavljanju normalnog mikrobioma creva, pomaže u ublažavanju i uklanjanju simptoma nervoznih creva (iritabilnog kolona), uspešno pomaže u uklanjanju nadutosti, gasova i bola u stomaku.

Redovno korišćenje preparata Flobian® pomaže da se ublaže sledeći simptomi:

- Smanjuje nadutost u stomaku

- Eliminiše gasove

- Otklanja bol u stomaku

- Reguliše pražnjenje creva

- Otporan je na kiselu sredinu želuca i enzime probavnog sistema

- Popravlja gastrointestinalne funkcije

Više o Flobianu i rešavanju nadutosti, pročitajte više OVDE.

1 https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm

2 Önning, G, Berggren, A, Drevelius, M., Jeppsson, B., Lindberg, A-M and Johansson Hagslätt, M-L. 2003. Influence of a drink containing different antioxidants and Lactobacillus plantarum 299v on plasma total antioxidant capacity, selenium status and faecal microbial flora. International Journal of Food Sciences and Nutrition, Vol.54, No.4:281-289

3 Niedzielin, K., Kordecki, H and Birkenfeld, B. 2001. A controlled double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299v in patients with irritable bowel syndrome. European Journal of Gastroenterology andl Hepatology 13:1-5

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti