AKTUELNO

Nagomilani sekret u plućima i pri najmanjem naporu može da uzrokuje otežano disanje i kratak dah, zbog čega se pluća dodatno naprežu.

Sa prof. dr Ivanom Kopitovićem, načelnikom Centra za patofiziologiju disanja iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine, razgovarali smo zbog čega je važno reagovati pravovremeno, kako bi se sprečila upala sluznice i razvoj hroničnog bronhitisa.

Foto: Promo

Šta je pušački kašalj?

“Kašalj sa sekretom, koji se teško izbacuje iz disajnih puteva, je bolest koja posebno pogađa populaciju pušača. Jutarnje, često dramatično nakašljavanje i izbacivanje sekreta nagomilanog tokom noći, ponekad su upozorenje da se smanje cigarete ili da se ode na pregled kod odabranog lekara. Gotovo 10% stanovništva u Srbiji ima ove tegobe koje nastaju postupno, i uglavnom se ne prepoznaju kao posebna bolest, već nose epitet ‘’pušačkog kašlja’’.”

Koje grupe pacijenata su takođe ugrožene?


,“Sa pojavom sezonskih infekcija disajnog sistema, bronhitičari su po nekoliko puta tokom godine “van stroja”. Tada im obično, sem čajeva i sirupa, lekari često, bez potrebe, propišu i antibiotike. No, čak i kada dobiju pumpicu za prekid napada gušenja, koju često ne ispoštuju, problem gustog sekreta i učestalih viroza, pa i težih upala disajnih puteva, ostaje.” “U glavi tih bolesnika dominantno je kako se rešiti upornog kašlja i gustog šlajma, koji im otežava disanje i normalno dnevno funkcionisanje.”

Foto: Pixabay.com

Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva?


,“PropoMucil® 600 je prirodni preparat koji sadrži dve komponente (propolis i N-acetilcistein) koji udruženo imaju uzajamno-pojačavajući (sinergistički) efekat, na eliminaciju sekreta. Smanjenjem gustine sekreta, odnosno razređivanjem, ubrzava se njegovo izbacivanje iz disajnih puteva.”“Dugotrajnom primenom PropoMucil® 600 kesica, dodatno se razlažu bakterijski biofilmovi, čime se smanjuju svi štetni efekti upale sluznice disajnih puteva, i sprečavaju teža pogoršanja hroničnog bronhitisa (tzv. egzacerbacije). Pluća se čiste i olakšava se disanje.”

Zbog čega preporučujete PropoMucil®?


,“PropoMucil® 600 ima snažno antioksidativno i antimikrobno dejstvo, pa pomaže u borbi protiv štetnih radikala i patogena. To je važno u prevenciji pogoršanja zapaljenja pluća. Preporučujem svakodnevnu primenu PropoMucil® 600 kao dobru zaštitu disajnih puteva, naročito kod aktivnih pušača.”

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'