AKTUELNO

Svim čitaocima portala Pink.rs ordinacija Zepter Medical poklanja po jedan besplatan pregled i tri besplatne Bioptron terapije.

Svaka druga osoba oseća se umorno početkom proleća. Kada je prolećni umor normalna reakcija organizma na promenu vremena, a kada je simptom neke bolesti, objašnjava dr Biljana Lučić, lekar opšte prakse u Ordinaciji Zepter Medical.

Dolaskom proleća izloženi smo većoj količini sunčeve svetlosti, nestabilnim vremenskim prilikama, kolebanju temperature i vlažnosti vazduha. Posle zime, na koju se naš organizam navikao, stiže promena: priroda se budi, više vremena provodimo na otvorenom.

Foto: Pixabay.com

Iako svi očekujemo bolje raspoloženje, više energije i veći životni elan, često se dešava suprotno: skoro svaka druga osoba se u ovom periodu oseća umorno! Zašto se to događa, pitali smo dr Biljanu Lučić, lekara opšte prakse u Ordinaciji Zepter Medical.

- Veća količina svetlosti kojoj smo izloženi u toku dana automatski dovodi do oslobađanja veće količine serotonina, „hormona sreće“, koji je odgovoran za smanjenje napetosti, bolju koncentraciju, stabilnije emocionalne reakcije. Ali za mnoge ljude adaptacija na veću količinu serotonina zahteva prilagođavanje u intervalu od dve do tri nedelje. Zatim, zbog toplote se krvni sudovi šire, pa dolazi do većeg priliva krvi u organe, a krvni pritisak opada. Organizam se iscrpljuje i osećamo umor – objašnjava dr Lučić.

Sindrom prolećnog umora može se prepoznati po sledećim simptomima.

- Povećana potreba za spavanjem, osećaj da se nismo dovoljno odmorili, konstantan umor preko dana, nedostatak energije i elana, smanjena motivacija karakteristični su za proleće. Često se javljaju glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima, povećana osetljivost na vremenske promene. Kod određenog broja ljudi postoji depresivno raspoloženje – kaže naša sagovornica.

U većini slučajeva prolećni umor nas neće ugroziti i proći će sam od sebe. Međutim, u nekim slučajevima iza prolećnog umora može da se krije ozbiljna bolest sličnih simptoma! Zato je poželjno javiti se lekaru.

Bolesti koje izazivaju umor

Anemija je skoro uvek praćena umorom, slabošću, vrtoglavicom, osećajem hladnoće i razdražljivošću, ubrzanim radom srca, objašnjava dr Lučić. Javlja se češće kod žena, i to usled povećanog gubitka krvi zbog obilnih menstruacija ili fibroma i mioma materice. Anemija može biti i posledica problema sa crvenim krvnim zrnacima, čira na želucu, hemoroida, nedostatka gvožđa i folne kiseline, kao i vitamina B12.

- Anemija je ozbiljna bolest koja zahteva terapiju. Zato je veoma važno da ne ignorišete umor, već da se ipak javite lekaru – savetuje dr Biljana Lučić i dodaje: - Umor, tromost, osećaj iscrpljenosti, depresivno raspoloženje mogu da ukažu i na smanjenu funkciju štitaste žlezde, na dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, urinarne infekcije. Zato se obratite lekaru na vreme i ne shvatajte umor olako.

Svetlosna terapija - lek za prolećni umor

- Za prevazilaženje simptoma prolećnog umora preporučuje se jutarnje osvetljavanje lica, grudnog koša i vrata svetlošću Bioptron aparata. Ova svetlost podstiče organizam da uspostavi prirodnu ravnotežu neurotransmitera, pojačava imuni sistem, popravlja raspoloženje, otklanja osećaj umora, ublažava bolove i blagotvorno utiče na čitav organizam – objašnjava dr Lučić.

Foto: Promo

Takođe, smatra se da je i nepravilna ishrana jedan od uzroka prolećnog umora. Tokom zime unosili smo dosta masti i ugljenih hidrata, a nedovoljnu količinu vitamina, minerala, cinka, mangana, gvožđa, bakra, hroma. U borbi protiv prolećnog umora preporučuju se vitamini B grupe, sveže ceđeni sokovi od povrća i voća, hrana pripremljena na pari.

- Važno je i da pijemo najmanje dva litra vode dnevno, i to po čašu na sat vremena. Obavezno po buđenju treba popiti čašu do dve tople vode sa limunom – savetuje dr Lučić.

Fizička aktivnost takođe je odličan lek protiva umora. Preporučuje se da se dan započne vežbama za razgibavanje, a da tokom dana odvojimo bar 15 minuta za šetnju.

Zepter Medical vam poklanja

Svim čitaocima portala Pink.rs ordinacija Zepter Medical poklanja po jedan besplatan pregled i tri besplatne Bioptron terapije. Zakažite na 011/311-84-35

#Umor

'