separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Osteoporoza ne treba da vas sprečava u tome: 6 načina za uživanje u zlatnom dobu!


Naučite kako da uživate i u kasnijim godinama, i sa osteoporozom.


Možda svakog jutra, dok pijete svoju prvu jutarnju kafu, razmišljate o godinama aktivnog života koje su iza vas, i sa strepnjom očekujete one koje dolaze… jer, ušli ste u svoje “zlatno doba”, i sve što vas deli od potpunog uživanja u svakodnevnici je ona…osteoporoza. Da, to je ta tiha i podmukla bolest gubitka koštane mase, i samo jednog dana postanete svesni da je imate, često i bez primetnih simptoma. Ali, pošto je ovo je moderno doba, ono nudi i efikasna rešenja za aktivan život i uz ovu bolest. Uz nekoliko pametnih saveta i prilagođavanja, možete nastaviti da živite život u kojem uživate, a istovremeno sprečiti napredovanje osteoporoze, kao i ublažiti simptome koje ona nosi.

1. Iskoristite usluge kućne dostave.

Kada bolujete od osteoporoze, i svakodnevan odlazak u prodavnicu može biti problem. Bilo bi poželjno da organizujete da neko to radi umesto vas, naročito ako živite u zgradama bez lifta, ili je prilaz vašem mestu stanovanja nezgodan za kretanje. U današnje doba moderne trgovine dostava praktičnih, svakodnevnih stvari koje su vam potrebne, lakša je nego ikad. Pojedini veliki trgovinski i lanci mogu vam dostaviti robu istog ili sledećeg dana - često besplatno.

Autor: Pixabay.com

Ova usluga naručivanja i isporuke nije samo jednostavna, već i efikasna za one koji mogu biti ograničeni svojom pokretljivošću usled osteoporoze.

Ako vam je ova opcija komplikovana uvek možete zamoliti nekog od vaše porodice, komšija, prijatelja, poznanika da bude ljubazan i kraću kupovinu obavi umesto vas.

2. Osigurajte prostorije u kojima najčešće boravite.

Jedna od najvećih briga za nekoga sa osteoporozom je pad. Čak i minimalna pređena destinacija može uzrokovati prelom kosti, uganuće ili lom. Pobrinite se da vaš dom bude siguran postavljanjem sigurnih rukohvata u prostorijama gde provodite dosta vremena. To može biti ulaz, ili hodnik gde vam stoji odeća, ili stepenište koje nema adekvatnu ogradu.

Kupatilo je još jedan prostor na koji treba da obratite posebnu pažnju. Mokri podovi, zajedno sa vlažnim prostirkama su rizični za svakoga sa osteoporozom. Šipke i ručke za koje se možete uhvatiti su opcija za bezbedno tuširanje, a rukohvati na zidovima koji okružuju vaš toalet takođe mogu biti korisni.

Autor: Vladimir Lukić

Ova mera opreza takođe može pružiti mir vašoj široj porodici, koja možda ne živi u blizini.

3. Veliko čišćenje kuće ne radite sami.

Verovatno ste dovoljno pokretni da možete obaviti dobar deo čišćenja vaše kuće. Ali, ponekad je najbolje prepustiti drugima taj posao.

Razni kućni poslovi kao što su pranje ili ispiranje podova, usisavanje, pomeranje stvari, penjanje na merdevine, postavljaju veći pritisak na ruke i kolena, i treba ih izbegavati po svaku cenu.

Autor: Pexels.com

Možete angažovati profesionalnu kompaniju za čišćenje ili osobu koja vam odgovara, ili jednostavno zamoliti nekog od mlađih članova porodice ili poznanika da vam pomogne u čišćenju kuće.

4. Koristite stabilnu stolicu kada kuvate.

Ako kuvanje smatrate jednom od vaših omiljenih aktivnosti, važno je da vam kuhinja bude udobna. Praktikujte da sedite u udobnoj stolici kada kuvate, dodajte jastučiće za podupiranje ispod nogu, pobrinite se da stolica bude podešena na visini kuhinjske ploče, i onda se možete bez brige prepustiti pripremi vaših omiljenih jela.

5. Napravite sopstveni prostor za vežbanje u vašoj sobi.

Koliko često čitavo jutro provodite čitajući novine, i ne napuštajući vaš udoban kauč? Iako možda mislite da je pasivniji način života siguran, to nije nužno najzdravija opcija. Ustajanje i kretanje je važan deo izgradnje i održanja jakih kostiju.

Ne morate da napuštate kuću da biste vežbali. Možete vežbati i svom domu sa trakama ili tegovima male težine. Ovi rekviziti su jednostavne za upotrebu i odličan način da povećate snagu gornjeg dela tela. Prostirka za vežbanje bi takođe učinila vašu aktivnost prijatnijom, tako da se u udobnosti svoga doma, u slobodnim trenucima, možete posvetiti jačanju svoga tela.

Autor: Pixabay.com

6. Da li ste nekada razmišljali o gajenju lavande?

Lavanda ne predstavlja samo lep cvet ljubičaste boje i divnog mirisa. Ova biljka i njeno ulje se koriste u medicinske svrhe stotinama godina. Istraživanja 1 su pokazala da udisanje svežeg mirisa lavande može pomoći da se poboljša vaše raspoloženje i proizvedu osećaj lakoće i opuštenosti. Takođe, lavanda je dobro poznata i kao sredstvo koje pomaže boljem spavanju.

Lavanda takođe ima neka antiinflamatorna svojstva, koja mogu biti posebno blagotvorna za osobe sa osteoporozom. Eterična ulja lavande takođe mogu da proizvedu smirujući efekat, posebno kada se koriste u kombinaciji sa toplom kupkom.

Autor: Pixabay.com

Pored ovih korisnih saveta, preporučuje se korišćenje prirodnog preparata K2D3, za dodatnu mineralizaciju kostiju i očuvanje koštanog sistema.

K2D3 sadrži optimalne doze vitamina K2 i vitamina D3, koji deluju sinergistički na zdravlje koštano- zglobnog sistema: kosti čini zdravim i jakim, a zglobovima vraća pokretljivost.

K2D3 povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

Uzimanje K2D3 se preporučuje:

* kod osteopenije, za prevenciju osteoporoze i kao dodatak terapiji osteoporoze,

* za sprečavanje nastanka i ubrzavanje zarastanja preloma,

* kod osoba koje uzimaju suplemente kalcijuma,

* kod osoba sa bolovima u zglobovima,

* kod osoba na terapiji kortikosteroidima i lekovima za epilepsiju.

Uz K2D3, uživajte u vašem zlatnom dobu i godinama koje dolaze, jer je sada kontrola osteoporoze potpuno u vašim rukama!

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti