AKTUELNO

Otkrivamo tajnu da li muškarci uopšte mogu biti verni jednoj ženi.

Zašto muškarci varaju? Pitanje staro otkako je sveta i veka, kao i objašnjenja istog. Nekada, koliko god naučnih, evolutivnih i kulturoloških činjenica da pročitamo, a koje bi trebalo da objasne ovu pojavu i olakšaju nam stanje posle, prevara jednostavno previše boli. Ne znamo da li nam je u tom trenutku više potrebno da to opravdamo nekim činjenicama, pomirimo se sa tim, ili samo želimo da se naš osećaj povređenosti smanji i nestane. Ipak, znamo da moramo naći neke odgovore, pa u tom duhu nastavljamo…

Jedan od načina razmišljanja, što se tiče evolutivnog pogleda na stvari, je da statistički postoji prosečan optimalan broj partnera za svaki pol. Genetika koju su muškarci nasledili od svojih predaka tokom vekova ih, prosto rečeno, “tera” da podsvesno razmišljaju o što većem širenju svog “semena”, a sve u cilju potencijalnog dobijanja više potomaka i naslednika. Ovde je na snazi prirodna selekcija partnera.

Foto: Unsplash

Tokom vremena, što se tiče i muškog i ženskog pola, postojali su kulturološki, moralni i zakonski “pritisci” na prirodnu selekciju, koji su smanjivali prosečan optimalan broj seksualnih partnera. Konačan broj partnera za svaki pol je rezultat ovih kompenzacionih pritisaka na prirodnu selekciju partnera, koja je “utisnuta” u naš genetski kod, tokom dugih vremenskih perioda naše evolutivne prošlosti. Muškarci koji su u prošlosti bili skloni seksualnim odnosima sa više žena su, logično, imali i više potomstva od muškaraca koji su bili verni jednoj ženi, što im je omogućilo opstanak kroz vekove. Prirodna selekcija određuje i našu seksualnu motivaciju, emocije i preferencije ka određenom tipu partnera.

Postavlja se pitanje koji su to selekcioni pritisci koji određuju optimalan broj partnera za svaki pol? Najvažniji princip koji se navodi je tzv. Batemanov princip , koji u evolucijskoj biologiji ističe da je varijabilnost reproduktivnog uspeha veća kod muškaraca nego kod žena. Ovaj princip se odnosi na činjenicu, što se ljudske vrste tiče, da je maksimalan broj dece koje muškarac može imati, mnogo veći od maksimalnog broja dece koji žena može imati. Ova reproduktivna razlika između muškaraca i žena povećava optimalni broj partnera za muškarce, ali ne i za žene, što u velikoj meri objašnjava činjenicu da muškarci mnogo više uživaju u neobaveznom seksu i seksualnim novinama od žena, koje su više zainteresovane za stabilnost u vezi, obično sa jednim partnerom.

Batemanov princip se više odnosi na pitanje varanja gledano iz evolutivne perspektive, tako da se mnogi zbune kada primete da i žene varaju, kao i da su muškarci često verni. Da bismo razumeli ove stvari, moramo da sagledamo dublje selekcione pritiske koji “povećavaju” optimalni broj potencijalnih partnera za muškarce, a u moderno vreme i žene.

Foto: Pixabay.com

Postoji veliki broj “genetskih pritisaka” koji imaju tendenciju da opravdaju povećan broj potencijalnih partnera za žene. Oni uključuju: (1) bolju genetsku varijabilnost (2) veće šanse za oplodnju; (3) bolji izbor resursa muškaraca i (4) strategiju – probati, pa izabrati najboljeg

Rizici koji prate veći broj partnera i koji teže da “smanje” broj potencijalnih partnera za muškarce i žene, uključuju: (1) rizik od opasnih polno prenosivih bolesti; (2) rizik od dobijanja loše reputacije, i na taj način smanjenje šanse za ostvarenje duge veze/braka (uglavnom je ovaj faktor rizika značajniji za žene nego za muškarce) i (3) rizik od potencijalnog nasilja od strane ljubomornih supružnika ili partnera nakon što su otkrili prevaru.

Ovi pritisci na izbor partnera rezultirali su pojavom da i muškarci i žene ponekad varaju, ali i takođe i muškarci i žene imaju tendenciju da formiraju relativno trajne i generalno monogamne veze.

Postoje takođe, individualne i situacione činjenice koje mogu predvideti prevaru. Neke od njih su:

Foto: Pexels.com

(1) Muškarci visokog statusa imaju tendenciju da više varaju, jer ih njihov status čini privlačnijim ženama i stoga imaju više prilika za prevaru.

(2) Osobe imaju veću šansu da varaju ako su privlačnije od svog partnera i manje je verovatno da će varati, ako su njihovi partneri privlačniji od njih.

(3) Moderno društvo sa određenim životnim stilom stvara evolutivno nove uslove, koji čine varanje verovatnijim (često konzumiranje alkohola je jedan od faktora koji može povećati varanje, kao i veze na daljinu).

(4) Varanje je manje uobičajeno u nekim društvima, jer su uvedene snažne sankcije kako bi se to sprečilo. U nekim islamskim zemljama, na primer, kazna za prevaru (ako ste žena) je smrt. Nije iznenađujuće da je varanje manje uobičajeno u ovim zemljama! Ali to ne znači da je ljudska priroda tamo različita; to samo znači da su ljudi više skloni razumskom, pre nego nagonskom razmišljanju i samokontroli, dovoljno da ne podstiču na aspekte ljudske prirode koji bi ih doveli do varanja, a samim tim i do nepoželjnog ishoda.

Na kraju se verovatno, posle iznošenja svih ovih činjenica pitate- šta mogu da uradim i kako mogu da sprečim svog partnera da vara? Kao prvo, vernost partnera ne može niko da vam garantuje. Psihoterapeuti ističu da postoji mnogo socijalnih i psiholoških faktora koji su oblikovali svakog čoveka ponaosob tokom života, a koji mogu uticati na učestalost prevare. Samo neki od faktora su: nezrelost osobe, egocentrizam i okrenutost isključivo svojim potrebama, nesigurnost, nesposobnost izražavanja nezadovoljstva u vezi, viđenje prevare kao izlaska iz nezadovoljavajuće veze, traumatično detinjstvo, otežano postizanje intimnosti i blikosti sa drugom osobom i mnogi drugi.

Prevara takođe, umnogome utiče i na naše psihičko stanje. Kod same sumnje na prevaru partnera, a naročito kada se sazna za sam čin prevare, kod osoba se mogu javiti razna neželjena stanja poput konstantnog pojačanog stresa, ,napada panike, straha, anksioznosti i depresije. Ako se u početku ne deluje na početak simptoma ovih stanja, posledice mogu biti mnogo ozbiljnije. Kako se izboriti sa ovim ogromnim teretom? Odgovor je-uz Tensilen®!

Foto: Pexels.com

Tensilen® je potpuno prirodan preparat koji deluje poput antidepresiva. Utiče na na uspostavljanje normalne funkcije nervnog sistema, i tako pomaže kod smanjenja napetosti i simptoma stresa, tuge, bezvoljnosti, pesimizma.

Tensilen® sadrži S-adenozil metionin (SAM-e), supstancu koja ulazi u sastav ćelija našeg organizma, učestvuje u najvažnijim biohemijskim reakcijama i povećava nivo serotonina i dopamina. SAM-e se prirodno stvara u našem organizmu, ali često, u zavisnosti od naše ishrane, u nedovoljnim količinama, pa se preporučuje dodatni unos.

Tensilen® svojim sinergijskim delovanjem SAM-e i kompleksa vitamina B, doprinosi osećaju vedrine, uživanja u životu i emocionalnog blagostanja.

Jedna stvar koja se savetuje kao najpouzdaniji način predviđanja šta će neko uraditi u budućnosti je osvrt i analiza ponašanja date osobe u prošlosti. Dakle, ako ne želite partnera koji će vas konstantno varati, ne dajte varanju drugu šansu, osim u izuzetnim slučajevima, kada je recimo partneru zaista žao, ili kada ste se zajednički složili da ne dozvolite da prevara utiče na vašu spremnost da je prevaziđete, kao i onda kada ste rešili da ostanete sa partnerom i izgradite još intenzivniji i iskreniji odnos, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Ako Vas interesuju teme poput ovih -o prevari, vezama, seksu i muško-ženskim odnosima, možete pročitati više o njima upravo OVDE.

#Zdravlje

'