AKTUELNO

Opasnost od gripa sve je veća ove sezone.

Grip najviše preti u periodu od decembra do februara, a može i da porani i počne još u novembru pa sve do marta, a ako ste već imali grip ove godine imate sigurno osećaj da ste završili sa tim.

Ali, to ne funkcioniše tako. Tokom ove duge sezone gripa, možete se razboleti i po drugi put. Razlog za to je taj što postoji 4 različitih vrsta gripa: grip A, B, C i D. Grip A i B izaziva sezonsku epidemiju koja se očekuje u jesen i zimu i ima različitih varijacija. Kada se razbolite od jedne vrste virusa, vaše telo razvija odgovor imunog sistema koji vas štiti od toga da se opet ne razbolite od istog virusa.

- Verovatnoća da dobijete isti grip opet su male. Ali, možete da se inficirate drugom vrstom gripa za koju nemate antitela i niste zaštićeni od njih, objašnjava doktor Denis Pate.

Foto: Unsplash

Ove godine, sezona gripa udarila nas je veoma jako jer vakcina koja nas štiti od gripa nije dovoljna zaštita od svih vrsta gripa, a nije ni cela populacija vakcinisana. Ukoliko ste se razboleli od jedne vrste gripa u decembru, ne znači da se ne možete razboleti od druge u februaru ilimartu.

Veoma je važno da radite na prevenciji gripa. Ukoliko niste primili vakcinu ranije, nikad nije kasno da je primite jer se vakcina aplicira i dok traje sezona gripa. Druga opcija je da unosite što više tečnosti i vitamina kako biste jačali imunitet koji treba da se izbori sa opasnošću. Sreća je da smo sve bliži kraju sezone gripa, pa se nadamo da neće još dugo biti razloga za brigu, ali to nije opravdanje za neodgovorno ponašanje i zapostavljanje preventive.

#Grip

#Zdravlje

'